Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: L03AX Άλλοι ανοσοδιεγερτικοί παράγοντες

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλοι ανοσοδιεγερτικοί παράγοντες
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other immunostimulants

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 L Αντινεοπλασματικοί και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες
2 L03 Ανοσοδιεγερτικοί παράγοντες
3 L03A Ανοσοδιεγερτικοί παράγοντες
4 L03AX Άλλοι ανοσοδιεγερτικοί παράγοντες

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
L03AX01 Lentinan
L03AX02 Roquinimex
L03AX03 BCG vaccine
L03AX04 Pegademase
L03AX05 Pidotimod
L03AX07 Poly I:C
L03AX08 Poly ICLC
L03AX09 Thymopentin
L03AX10 Immunocyanin
L03AX11 Tasonermin
L03AX12 Melanoma vaccine
L03AX13 Glatiramer acetate
L03AX14 Histamine dihydrochloride
L03AX15 Mifamurtide
L03AX16 Plerixafor
L03AX17 Sipuleucel-T
L03AX18 Cridanimod
L03AX19 Dasiprotimut-T
L03AX21 Elapegademase
L03AX22 Leniolisib
L03AX23 Motixafortide
L03AX24 Mavorixafor

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Εμβόλιο BCG

Το εμβόλιο BCG είναι ένας ανοσοδιεγερτικός παράγοντας. Έχει αντικαρκινική δραστηριότητα αλλά ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν είναι γνωστός. Τα κλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι λαμβάνει μέρος μια ενεργή μη ειδική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το BCG ενεργοποιεί μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία εμπλέκεται μια ποικιλία από ανοσοκύτταρα, όπως μακροφάγα, φυσικά φονικά κύτταρα και κύτταρα Τ.

Elapegademase
Γκλατιραμέρη

Η γκλατιραμέρη (glatiramer) δρα τροποποιώντας την ανοσολογική διαδικασία που πιστεύεται σήμερα ότι είναι υπεύθυνη για την παθογένεση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ισταμίνη

Η ισταμίνη/IL-2 είναι μία ανοσοθεραπεία που στοχεύει στην επαγωγή της καταστροφής των καταλοίπων των μυελογενών λευχαιμικών κυττάρων μέσω ανοσίας ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή της λευχαιμίας. Ο ρόλος της ισταμίνης είναι να προστατεύει τα λεμφοκύτταρα, ιδιαίτερα τα ΝΚ κύτταρα και τα Τ κύτταρα που ευθύνονται για την ανοσιακή καταστροφή των καταλοίπων των λευχαιμικών κυττάρων.

Λενιολισίμπη

Η λενιολισίμπη αναστέλλει το PI3K-δέλτα αποκλείοντας την ενεργή θέση δέσμευσης του PI3K-δέλτα. Σε απομονωμένους προσδιορισμούς ενζύμων χωρίς κύτταρα, το λενιολισίμπη ήταν επιλεκτική για το PI3K-δέλτα έναντι του PI3K-alpha (28 φορές), PI3K-beta (43 φορές) και PI3K-γάμα (257 φορές), καθώς και για την ευρύτερη κινόμη (πλήρες σύνολο πρωτεϊνικών κινασών που κωδικοποιούνται από το γονιδίωμά). Σε προσδιορισμούς με βάση τα κύτταρα, η λενιολισίμπη μείωσε τη δραστηριότητα της οδού pAkt και ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό και την ενεργοποίηση των υποομάδων Β και Τ κυττάρων.

Μαβοριξαφόρη

Η μαβοριξαφόρη είναι ένας από του στόματος βιοδιαθέσιμος ανταγωνιστής του υποδοχέα χημειοκίνης CXC 4 (CXCR4) που αναστέλλει τη δέσμευση του συνδέτη CXCR4, παράγοντα-1α προερχόμενου από στρώματα (SDF-1α)/CXC Χημειοκίνης Πρόσδεμα 12 (CXCL12). Το SDF-1/CXCR4 παίζει ρόλο στη διακίνηση και τη μεταφορά λευκοκυττάρων προς και από το διαμέρισμα του μυελού των οστών. Απότοκο των λειτουργικών μεταλλάξεων στο γονίδιο του υποδοχέα CXCR4 που συμβαίνουν σε ασθενείς με σύνδρομο WHIM, οδηγούν σε αυξημένη ανταπόκριση στο CXCL12 και κατακράτηση λευκοκυττάρων στο μυελό των οστών. Η μαβοριξαφόρη αναστέλλει την απόκριση στο CXCL12 τόσο σε παραλλαγές άγριου τύπου όσο και σε μεταλλαγμένες παραλλαγές CXCR4 που σχετίζονται με το σύνδρομο WHIM. Η θεραπεία με μαβοριξαφόρη οδηγεί σε αυξημένη κινητοποίηση ουδετερόφιλων και λεμφοκυττάρων από τον μυελό των οστών στην περιφερική κυκλοφορία.

Μιφαμουρτίδη

Η μιφαμουρτίδη (mifamurtide) είναι πλήρως συνθετικό παράγωγο του μουραμυλικού διπεπτιδίου (MDP). Η MTP-PE είναι ισχυρός ενεργοποιητής μονοπύρηνων και μακροφάγων κυττάρων. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η ενεργοποίηση των μονοπύρηνων και μακροφάγων κυττάρων μετά από τη χορήγηση της μιφαμουρτίδης προκαλεί την καταπολέμηση των όγκων σε ζώα και ανθρώπους δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός.

Μοτιξαφορτίδη

Η μοτιξαφορτίδη είναι ένας αναστολέας του C-X-C Motif Chemokine Receptor 4 (CXCR4) και αναστέλλει τη δέσμευση του συγγενούς προσδέματός του, παράγοντα-1α (SDF-1α)/C-X-C Motif Chemokine Ligand 12 (CXCL12). Τα SDF-1α και CXCR4 διαδραματίζουν ρόλο στη διακίνηση και τη μεταφορά ανθρώπινων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων στο διαμέρισμα του μυελού.

Πιδοτιμόντη

Η πιδοτιμόντη (pidotimod) είναι μια υψηλής καθαρότητας, συνθετική, ανοσοδιεγερτική, δραστική ουσία η οποία διεγείρει και ρυθμίζει τα κύτταρα τα οποία ευθύνονται για την ανοσοποιητική απάντηση.

Πλεριξαφόρη

Η πλεριξαφόρη (plerixafor) επάγει την λευκοκυττάρωση και τη άνοδο του επιπέδου των ελεύθερων προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων μέσω της διακοπής δέσμευσης του CXCR4 στο συγγενικό της συνδέτη, γνωστό ως CXCL12, οδηγώντας στην εμφάνιση στη συστηματική κυκλοφορία τόσο ώριμων όσο και πολυδύναμων κυττάρων. Τα κινητοποιημένα από την πλεριξαφόρη CD34+ κύτταρα, είναι λειτουργικά και ικανά να μεταμοσχεύονται με μακροχρόνια ικανότητα αποκατάστασης του πληθυσμού.

Σιπουλευκέλη-Τ

Η σιπουλευκέλη-Τ είναι μια αυτόλογη κυτταρική ανοσοθεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ανοσολογική απάντηση, στοχευμένη ενάντια στην όξινη προστατική φωσφατάση (PAP), ένα αντιγόνο που εκφράζεται στους περισσότερους καρκίνους του προστάτη. Τα μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος που συλλέγονται από τους ασθενείς καλλιεργούνται με PAP-GM-CSF, μια πρωτεΐνη σύντηξης που αποτελείται από PAP ενωμένη με τον παράγοντα διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων-μακροφάγων (GM-CSF), έναν ενεργοποιητή ανοσοκυττάρων. Κατά την ex vivo καλλιέργεια με PAP-GM-CSF, τα ενεργοποιημένα APC (κύτταρα παρουσίασης αντιγόνου) δεσμεύουν και επεξεργάζονται το ανασυνδυασμένο αντιγόνο στόχο σε πεπτίδια που παρουσιάζονται στη συνέχεια στα λεμφοκύτταρα T.

Τασονερμίνη

Η τασονερμίνη (tasonermin) είναι κυτταροτοξική ή κυτταροστατική για πλήθος νεοπλασματικών κυττάρων διαφορετικής ιστογένεσης. Η τασονερμίνη επηρεάζει τη μορφολογία και μειώνει τον ρυθμό πολλαπλασιασμού των ενδοθηλιακών κυττάρων. Επίσης, παρουσιάζει έντονη επίδραση στα κυτταρικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BCG-MEDAC Εμβόλιο BCG Medac GmbH
BEROMUN Τασονερμίνη Belpharma S.A.
CALGEVAX Εμβόλιο BCG Stilvi Pharmaceuticals Α.Ε.
CLIFT Γκλατιραμέρη Mylan SAS
COPAXONE Γκλατιραμέρη Teva GmbH
GLATIRAMER MYLAN Γκλατιραμέρη Mylan SAS
IMMUCYST Εμβόλιο BCG Γερολυμάτος Medical Α.Ε.
MEPACT Μιφαμουρτίδη Takeda France SAS
MOZOBIL Πλεριξαφόρη Genzyme Europe B.V.
ONCOTICE Bacillus Calmette-Guerin (BCG strain Tice) Merck Sharp & Dohme Α.Φ.Β.Ε.Ε.
ONKO Live attenuated mycobacteria BCG (Bacillus Calmette-Guerin), Brazilian Moreau sub-strain Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
POLIMOD Πιδοτιμόντη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.