Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης

Ευρετήριο Αναφορές

Ένδειξη

Ένδειξη για Γλιβενκλαμίδη

Κωδικός I-758556
Φύλο Χωρίς διάκριση φύλου
Ηλικία Μόνο νεογνά (0 - 40 ημερών) , βρέφη (40 ημερών - 1 έτους) , παιδιά (1 έτους - 12 ετών)
Πρόθεση Θεραπευτική πρόθεση

Σύντομη περιγραφή

Η γλιβενκλαμίδη ενδείκνυται για τη θεραπεία του νεογνικού σακχαρώδη διαβήτη, για χρήση σε νεογνά, βρέφη και παιδιά.

Οι σουλφονυλουρίες όπως η γλιβενκλαμίδη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε ασθενείς με μεταλλάξεις στα γονίδια που κωδικοποιούν τον ευαίσθητο στα β-κύτταρα ATP κανάλι καλίου και τον παροδικό νεογνικό σακχαρώδη διαβήτη που σχετίζεται με το χρωμόσωμα 6q24.

Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης

Αγωγές

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο νεογνά (0 - 40 ημερών), βρέφη (40 ημερών - 1 έτους), παιδιά (1 έτους - 12 ετών) – 0,2 mg/kg ανά ημέρα σε 2 διαιρεμένες δόσεις και μετέπειτα αύξηση κατά 0,2 mg/kg ανά ημέρα έως ότου επιτευχθεί απεξάρτηση από την ινσουλίνη

0,2 mg/kg ανά ημέρα σε 2 διαιρεμένες δόσεις και μετέπειτα αύξηση κατά 0,2 mg/kg ανά ημέρα έως ότου επιτευχθεί απεξάρτηση από την ινσουλίνη
Χορήγηση

Σχήμα A: Σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 10 kg, από του στόματος, 0,2 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 10 kg, από του στόματος, μεταξύ 0,4 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους και 0,6 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 0,6 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.

Σχήμα B: Σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 11 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 12 kg, από του στόματος, 0,2 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 11 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 12 kg, από του στόματος, μεταξύ 0,4 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους και 0,5 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 0,5 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.

Σχήμα C: Σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 13 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 15 kg, από του στόματος, 0,2 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 13 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 15 kg, από του στόματος, 0,4 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 0,4 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.

Σχήμα D: Σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 16 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 20 kg, από του στόματος, 0,2 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 16 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 20 kg, από του στόματος, 0,3 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 0,3 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.

Σχήμα E: Σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 20 kg, από του στόματος, 0,2 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 20 kg, από του στόματος, μεταξύ 0,4 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους και 1 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους, διαιρεμένα ημερησίως, 2 δόσεις συνολικά. Η μέγιστη επιτρεπτή συνολική δόση είναι 1 χιλιοστογραμμάρια γλιβενκλαμίδη ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Η θεραπεία με εναιώρημα γλιμπενκλαμίδης θα πρέπει να ξεκινάει από γιατρό που έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών με διαβήτη πολύ πρώιμης έναρξης.

Μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία:

Σωματικό βάρος
(kg)
Μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία (εκφράζεται ως
mg/kg/ημέρα) όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί η
περιεκτικότητα γλιβενκλαμίδης 0,6 mg/mL
Έως και 100,6
11 0,5
12 0,5
13 0,4
14 0,4
15 0,4
16 0,3
17 0,3
18 0,3
19 0,3
20 0,3

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να προτιμάται η περιεκτικότητα γλιβενκλαμίδης 6 mg/mL.

Η θεραπεία με γλιβενκλαμίδη θα πρέπει να ξεκινάει με 0,2 mg/kg ανά ημέρα, σε δύο διαιρεμένες δόσεις, πριν από τη σίτιση (περιλαμβανομένης της σίτισης με μπιμπερό) και να αυξάνεται κατά 0,2 mg/kg ανά ημέρα έως ότου επιτευχθεί απεξάρτηση από την ινσουλίνη.

Επειδή η γλιβενκλαμίδη χορηγείται με σύριγγα που προορίζεται για από στόματος χρήση και είναι βαθμονομημένη ανά mL, η υπολογιζόμενη ημερήσια δόση θα πρέπει να εκφράζεται ανά mL και ο γιατρός θα πρέπει να δηλώνει σαφώς την περιεκτικότητα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Η επιλογή της σύριγγας (του 1 mL ή των 5 mL) βασίζεται στον όγκο σε mL που θα χορηγείται για κάθε δόση, όπως έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό. Για όγκους μεγαλύτερους από 1 mL πρέπει να χρησιμοποιείται η σύριγγα των 5 mL.

Ο όγκος που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι ο πλησιέστερος στον υπολογιζόμενο.

Κατά τη διάρκεια της φάσης τιτλοποίησης, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον θεράποντα ιατρό τους.

Προσαρμογές δόσης και διαχείριση της μακροχρόνιας θεραπείας

Όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία και τις κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν με τη τη γλιμπενκλαμίδη, η μέση ημερήσια δόση αναμένεται ότι είναι περίπου 0,2 έως 0,5 mg/kg/ημέρα στους περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από νεογνικό διαβήτη. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έχουν παρατηρηθεί περιστασιακά υψηλότερες δόσεις και έχουν χορηγηθεί επιτυχώς δόσεις έως και 2,8 mg/kg/ημέρα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην περίπτωση μερικής ανταπόκρισης σε χαμηλότερες δόσεις, όπως επιδεικνύεται από τις μειωμένες απαιτήσεις σε ινσουλίνη, σε επιλεγμένα περιστατικά μπορεί να δοκιμαστεί μια περαιτέρω αύξηση της δόσης έως και 2,8 mg/kg/ημέρα.

Σε ορισμένα παιδιά ο γλυκαιμικός έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα όταν η γλιμπενκλαμίδη χορηγείται 3 ή 4 φορές ημερησίως.

Εάν δεν παρατηρηθεί καμία βελτίωση (αμετάβλητη δόση ινσουλίνης, παρόμοιος γλυκαιμικός έλεγχος και καμία βελτίωση στη νευρολογική εικόνα), τότε η γλιμπενκλαμίδη θα πρέπει να διακοπεί.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου τιτλοποίησης, πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης τριχοειδικού αίματος των ασθενών τέσσερις φορές την ημέρα και κατά την κατάκλιση, καθώς οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη ενδεχομένως να συνεχίσουν να μειώνονται ή η δόση της γλιβενκλαμίδης ενδεχομένως να χρειάζεται να τιτλοποιηθεί. Μόλις επιτευχθεί σταθερή κατάσταση, η γλυκόζη τριχοειδικού αίματος δεν χρειάζεται πλέον καθημερινή παρακολούθηση εκτός από τις κλινικές περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος μεταβολικής ανισορροπίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η HbA1c πρέπει να παρακολουθείται κάθε τρεις μήνες. Ορισμένες φορές, η συγκέντρωση γλυκόζης αίματος μειώνεται ακόμη και εάν ο ασθενής λαμβάνει σταθερή δόση γλιβενκλαμίδης. Συνεπώς, προκειμένου να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της δόσης της γλιβενκλαμίδης ή διακοπής της θεραπείας.

Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να προβλέπει την ανάγκη μείωσης της δόσης της γλιβενκλαμίδης, ιδίως εάν οι τιμές της γλυκόζης πέφτουν κάτω από 4 mmol/L (72 mg/dL).

Είναι ενδεχομένως απαραίτητη η προσαρμογή της δόσης της γλιβενκλαμίδης σε ασθενείς που πάσχουν από παρεμπίπτουσες λοιμώξεις, τραύμα, καταπληξία ή σε περίπτωση χορήγησης αναισθησίας:

  • Σε μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, η γλιβενκλαμίδη θα πρέπει να αντικαθίσταται από θεραπεία με ινσουλίνη.
  • Σε ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία ενδέχεται να απαιτείται μείωση της δόσης.
  • Σε εξαιρετικές καταστάσεις στρες (π.χ. τραύμα, χειρουργική επέμβαση, εμπύρετες λοιμώξεις), η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος μπορεί να επιδεινωθεί και μια παροδική μεταβολή στην ινσουλίνη ενδεχομένως να είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί ο καλός μεταβολικός έλεγχος.

Οι ασθενείς ενδέχεται να έχουν περιστασιακά πολύ υψηλές τιμές γλυκόζης, δηλαδή >20 mmol/L (>360 mg/dL). Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι υψηλές τιμές γλυκόζης φαίνεται να ελέγχονται με την κανονική δόση γλιβενκλαμίδης. Ωστόσο, σε όλα τα περιστατικά απαιτείται στενή παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος και πρέπει να λαμβάνονται επαρκή μέτρα αποκατάστασης της ευγλυκαιμίας (π.χ. χορήγηση μιας τρίτης ημερήσιας δόσης γλιβενκλαμίδης ή ινσουλίνης).

Παράλειψη δόσης

Εάν κάποια δόση παραλειφθεί, υπάρχει κίνδυνος υπεργλυκαιμίας. Πρέπει να ελεγχθεί αμέσως το επίπεδο της γλυκόζης αίματος και να ληφθεί η γλιβενκλαμίδη το συντομότερο δυνατόν. Εάν το επίπεδο της γλυκόζης αίματος υπερβεί τα 16,5 mmol/L, πρέπει επίσης να ελεγχθεί τυχόν παρουσία κετονουρίας ή κετοναιμίας. Σε παρουσία κετονοσωμάτων, πρέπει να χορηγηθεί γρήγορα ένεση ινσουλίνης ώστε να αποκατασταθεί η μεταβολική κατάσταση. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ειδικός.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Δεδομένου ότι δεν έχει διεξαχθεί μελέτη αλληλεπίδρασης μεταξύ της γλιμπενκλαμίδης και του γάλακτος, και παρότι η τροφή δεν επιδρά στην απορρόφηση της γλιμπενκλαμίδης, συνιστάται να χορηγείται το εναιώρημα 15 λεπτά πριν από τη σίτιση του παιδιού με γάλα.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση μέσω καθετήρα σίτισης.

Η γλιμπενκλαμίδη, μια σουλφονυλουρία δεύτερης γενεάς με βραχύ χρόνο ημίσειας ζωής, είναι ένας υπογλυκαιμικός παράγοντας που μειώνει τη γλυκόζη αίματος μέσω της διέγερσης της απελευθέρωσης ινσουλίνης από το πάγκρεας. Οι σουλφονυλουρίες δρουν στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος μέσω της αναστολής των ευαίσθητων στο ATP διαύλων καλίου.

Αποποίηση ευθυνών: Έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ακριβείς, ενημερωμένες και πλήρεις, αλλά δεν δίνεται καμία εγγύηση για τον σκοπό αυτό. Η εμφάνιση ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως υπόδειξη ότι η αγωγή είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Η απουσία μιας ένδειξης ή αγωγής για μια νόσο ή ένα σύμπτωμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ύπαρξη άλλων κατάλληλων ουσιών και αγωγών. Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που η ίδια παρέχει.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.