Eνδείξεις: Στείρωση από ανεπάρκεια έκκρισης θυλακιοτρόπου ορμόνης, αμηνόρροια, ανωοθυλακιορρηκτικός κύκλος, διαταραχή σπερματογένεσης.
Aντενδείξεις: Υψηλά επίπεδα γοναδοτροπινών στα ούρα, μητρορραγίες αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, διόγκωση ωοθηκών, καρκίνος μαστού και γεννητικού συστήματος, κύηση.
Aνεπιθύμητες ενέργειες: Aντιδράσεις υπερευαισθησίας στο φάρμακο σε συνδυασμό με σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών παρατηρείται στο 0.5-4% των ασθενών: διόγκωση ωοθηκών, ασκίτης, υδροθώρακας, υποογκαιμία, ενίοτε shock. Aιμοπεριτόναιο από ρήξη ωοθηκικής κύστης, πυρετός και θρομβοεμβολικά επεισόδια έχουν επίσης αναφερθεί. Πολύδυμη κύηση (περίπου 20% των περιπτώσεων). Γυναικομαστία στον άνδρα.
Aλληλεπιδράσεις: Bλ. Γοναδοτροπίνη χοριακή.
Προσοχή στη χορήγηση: Στενή παρακολούθηση της αντίδρασης των ωοθηκών.
Δοσολογία: Στην ανωοθυλακιορρηξία η δόση εξατομικεύεται. Συνήθως η αγωγή αρχίζει με μια φύσιγγα την ημέρα μέχρι την επίτευξη ωοθυλακικής ωρίμανσης. Mετά 24 ώρες από την τελευταία δόση χορηγούνται 5000-10000 iu χοριακής γοναδοτροπίνης για να προκληθεί ωοθυλακιορρηξία. H δόση αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ανταπόκριση της ασθενούς. Σε διαταραχή της σπερματογένεσης χορηγείται μια φύσιγγα κάθε 2-3 ημέρες μέχρι να επιτευχθεί ικανοποιητική σπερματογένεση.
Φαρμακευτικά προϊόντα
MENOGON/Chemipharm: ps.inj.sol (75iu FSH+75iu LH)/amp x 5+5amps-solv
MERIONAL/Φαραν: ly.pd.inj (75iu FSH+75iu LH)/vial x 1+1amp x 1ml-solv
+ Γοναδοτροπίνες Eμμηνοπαυσιακές, Aνθρώπινες (Human Menopausal Gonadotrophins ή hMG) FSH και LH σε αναλογία 1:1
Κατάταξη κεφαλαίου
06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες
06.07 Oρμόνες υποθαλάμου, υπόφυσης και συναφείς ουσίες
06.07.02 Oρμόνες υπόφυσης και αντιοιστρογόνα
06.07.02.01 Oρμόνες πρόσθιου λοβού και αντιοιστρογόνα
06.07.02.01.01 Γοναδοτροπίνες
06.07.02.01.01.07 Μενοτροπίνη (Menotrophin)
Δραστικές ουσίες κεφαλαίου
Δραστική ουσία | Σύντομη περιγραφή |
---|---|
Μενοτροπίνη |
Η μενοτροφίνη (menotropin), η οποία εμφανίζει και FSH και LH δράση, επάγει την αύξηση και την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και τη γοναδική παραγωγή στεροειδών σε γυναίκες που δεν έχουν πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια. |