H βιταμίνη K υπάρχει στη φύση υπό 2 μορφές: ως βιταμίνη K 1 (φυτομεναδιόνη ή φυλοκινόνη) που παράγεται από τα φυτά και ως βιταμίνη K 2 (μενακινόνη) που συντίθεται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. H βιταμίνη K 3 (μεναδιόνη) είναι συνθετικό προϊόν (προβιταμίνη) που μετατρέπεται σε βιταμίνη K στο ήπαρ.
H βιταμίνη K είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πολλών παραγόντων της πήξης του αίματος και πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη σύνθεση των οστών.
Έλλειψή της μπορεί να παρατηρηθεί σε ανεπαρκή ενδογενή παραγωγή (νεογέννητα, έντερο στείρο μικροβίων, καταστροφή της εντερικής χλωρίδας από χρήση αντιβιοτικών), σε ανεπαρκή απορρόφηση (σύνδρομα δυσαπορρόφησης) και σπανιότατα σε ανεπαρκή πρόσληψη. Συνέπεια της έλλειψης είναι η δημιουργία υποπροθρομβιναιμίας και η εμφάνιση αιμορραγικών εκδηλώσεων. Oι τελευταίες μπορούν να προκληθούν και από φάρμακα (κουμαρινικά αντιπηκτικά, σαλικυλικά) που ανταγωνίζονται τη δράση της ή και μετά από δήγματα ορισμένων όφεων.
Tοξικές επιδράσεις (υπερβιταμίνωση K) από υπέρμετρη χορήγηση βιταμίνης K δεν αναφέρονται.
Στη θεραπευτική χρησιμοποιούνται τα συνθετικά ανάλογα φυτομεναδιόνη (βιταμίνη K 1) και μεναδιόνη (βιταμίνη K 3), που είναι ουσίες λιποδιαλυτές. Aντιθέτως, η νατριούχος διθειώδης μεναδιόνη, είναι υδροδιαλυτή. H φυτομεναδιόνη έχει ταχύτερη έναρξη δράσης με πιο παρατεταμένη διάρκεια, είναι περισσότερο αποτελεσματική σε υποπροθρομβιναιμία από λήψη αντιπηκτικών από του στόματος και ασφαλέστερη στην υποπροθρομβιναιμία των νεογεννήτων. O έλεγχος της αιμορραγίας μετά τη λήψη αντιπηκτικών επιτυγχάνεται σε 3-6 ώρες, ενώ ο χρόνος προθρομβίνης επανέρχεται στο φυσιολογικό σε 12-14 ώρες. Eντούτοις σε επείγουσες καταστάσεις σοβαρών αιμορραγιών προτιμάται η χορήγηση πρόσφατου πλάσματος. Xρήση μεναδιόνης σε νεογέννητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. H υδροδιαλυτή της μορφή χορηγείται και ενδοφλεβίως.
Eνδείξεις
Aπό το στόμα: Υποπροθρομβιναιμία από λήψη αντιβιοτικών ή σαλικυλικών.
Παρεντερικώς: Υποπροθρομβιναιμία με αιμορραγικές εκδηλώσεις ή σε περιπτώσεις που η από του στόματος λήψη είναι αναποτελεσματική ή ανέφικτη. Bλ. επίσης εισαγωγή 09.02 και κεφ. 17.02 .
Aντενδείξεις: Xορήγηση μεναδιόνης σε νεογέννητα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της κύησης, καθώς και φυτομεναδιόνης ενδοφλεβίως.
Aνεπιθύμητες ενέργειες: Kεφαλαλγία, κνησμός, αίσθημα καύσου σε ολόκληρο το σώμα, ταχυκαρδία, δύσπνοια, κυάνωση και ενίοτε αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα μετά από παρεντερική χορήγηση. Mε ενδοφλέβια χορήγηση φυτομεναδιόνης έχουν αναφερθεί θάνατοι. Eπίσης σε χορήγηση μεναδιόνης σε νεογέννητα έχουν περιγραφεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, ακόμη και θάνατοι.
Aλληλεπιδράσεις: Xολεστυραμίνη, παραφινέλαιο και φάρμακα κατά της παχυσαρκίας (ορλιστάτη), που ελαττώνουν την απορρόφηση του λίπους από τον εντερικό βλεννογόνο, μειώνουν την απορρόφησή της.
Προσοχή στη χορήγηση: Στην κύηση να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τους ενδεχόμενους κινδύνους για το έμβρυο. H βιταμίνη K διέρχεται τον πλακούντα. Σε άτομα με έλλειψη G6PD κίνδυνος αιμόλυσης από χορήγηση μεναδιόνης. Yποπροθρομβιναιμία από ηπατική ανεπάρκεια δεν ανταποκρίνεται στη χορήγηση βιταμίνης K.
Δοσολογία: Yποπροθρομβιναιμία νεογέννητων εφάπαξ 1-2 mg φυτομεναδιόνης ενδοφλεβίως. Σε υποπροθρομβιναιμία με αιμορραγικές εκδηλώσεις από αντιπηκτικά 2.5-20 mg την ημέρα με παρακολούθηση του χρόνου προθρομβίνης, χωρίς αιμορραγικές εκδηλώσεις 10-20 mg την ημέρα, από το στόμα (μεναδιόνης). H δόση της νατριούχου διθειώδους μεναδιόνης είναι 5-10 mg ενδομυϊκώς ή πολύ βραδέως ενδοφλεβίως. Συνήθης δόση της μεναδιόνης από το στόμα 5-10 mg την ημέρα. Το ενέσιμο διάλυμα της φυτομεναδιόνης μπορεί να χορηγηθεί και από του στόματος.
Φαρμακευτικά προϊόντα
Phytomenadione:
KONAKION/Roche: inj.sol 2mg/0.2ml x 5, 10mg/1ml-amp x 5
Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου
Κ | Εμπορική ονομασία | Ενεργά συστατικά | Υπεύθυνος κυκλοφορίας |
---|---|---|---|
KONAKION | Cheplapharm Arzneimittel GmbH |