Αντενδείξεις
- Το EFEXOR δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με υπερευαισθησία σε αυτό.
- Το EFEXOR δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με αναστολείς της ΜΑΟ (μονοαμινοξειδάση).
Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις
Αναστολείς ΜΑΟ
Να μη χρησιμοποιείται το EFEXOR σε συνδυασμό με αναστολείς ΜΑΟ ή εντός 14 ημερών μετά τη διακοπή θεραπείας με αναστολείς ΜΑΟ. Πρέπει να παρέλθουν 7 ημέρες τουλάχιστον μετά τη διακοπή του EFEXOR πριν αρχίσει η χορήγηση ενός αναστολέα ΜΑΟ.
Ειδικότερα για τον αναστρέψιμο αναστολέα ΜΑΟ moclobemide, ο απαραίτητος χρόνος ανάμεσα στη διακοπή του και την έναρξη θεραπείας με EFEXOR μπορεί να είναι μικρότερος από 14 ημέρες, πράγμα όμως που θα το κρίνει ο γιατρός λαμβάνοντας υπόψη τις φαρμακολογικές ιδιότητες του moclobemide και την κλινική αξιολόγηση του ασθενή.
Τάσεις Αυτοκτονίας
Σε σοβαρές μορφές κατάθλιψης παρατηρούνται ως εκδήλωση της νόσου, σκέψεις για αυτοκτονία που υποχωρούν καθώς η κατάθλιψη βελτιώνεται με τη θεραπεία.
Συνιστάται η τακτική παρακολούθηση των ασθενών από τον ιατρό και τους οικείους του, ιδιαίτερα κατά τα αρχικά στάδια της θεραπείας. Το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται και να χορηγείται αρχικά σε ποσότητες τέτοιες που να καλύπτουν τις ανάγκες του ασθενούς μόνο για το διάστημα μέχρι την επόμενη επίσκεψη στον ιατρό.
Χορήγηση σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών
Το EFEXOR δεν πρέπει κανονικά να χορηγείται σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι ασθενείς κάτω των 18 ετών, όταν λαμβάνουν την συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως απόπειρες αυτοκτονίας, σκέψεις αυτοκτονίας, εχθρική συμπεριφορά (κυρίως επιθετικότητα, εναντιωτική συμπεριφορά και θυμό). Εντούτοις, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει το EFEXOR σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, εάν θεωρήσει ότι αυτό είναι προς όφελος τους.
Εάν, ο γιατρός σας χορήγησε το EFEXOR σε ασθενή κάτω των 18 ετών, απευθυνθείτε στον ίδιο για να το συζητήσετε, εάν το επιθυμείτε. Πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν εκδηλωθεί ή επιδεινωθεί ένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται ανωτέρω, εφόσον το EFEXOR χορηγείται σε ασθενείς κάτω των 18 ετών.
Επίσης, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μεγάλης διάρκειας στοιχεία ασφάλειας του EFEXOR όσον αφορά τη σωματική τους ανάπτυξη, την ωρίμανση, τη διανοητική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της συμπεριφοράς αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Μανία/Υπομανία
Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί σε μικρή μερίδα ασθενών με διαταραχές διάθεσης που έχουν λάβει αντικαταθλιπτικά συμπεριλαμβανομένης της βενλαφαξίνης. Όπως με άλλα αντικαταθλιπτικά, η βενλαφαξίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό μανίας.
Σπασμοί
Σπασμοί μπορεί να εμφανιστούν στη θεραπεία με βενλαφαξίνη. Όπως με όλα τα αντικαταθλιπτικά, η βενλαφαξίνη θα πρέπει να χορηγείται στην αρχή με προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό σπασμών.
Εξανθήματα
Κατά τη διάρκεια όλων των κλινικών μελετών προ της κυκλοφορίας, το 3% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε βενλαφαξίνη εμφάνισε εξάνθημα.
Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται να ειδοποιούν το γιατρό τους αν εμφανίσουν εξάνθημα, κνίδωση ή κάποιο άλλο σχετικό αλλεργικό φαινόμενο.
Φαρμακευτική Εξάρτηση/Απόσυρση
Δεν υπάρχουν έως σήμερα προκλινικές και κλινικές ενδείξεις ότι οι ειδικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) προκαλούν εξάρτηση.
Ωστόσο, όσον αφορά στην απόσυρση, η απότομη διακοπή της χορήγησης των φαρμάκων αυτών μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα (ζάλη, παραισθησίες, κεφαλαλγία, ναυτία, άγχος), που όμως είναι ήπια και παροδικά. Γι' αυτό το λόγο, με εξαίρεση τη φλουοξετίνη, συνιστάται η διακοπή της φαρμακευτικής ουσίας να γίνεται προοδευτικά και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Σε γενικές όμως γραμμές, επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς από πειραματικά δεδομένα η εξατομικευμένη αντίδραση του ασθενούς σε
φάρμακα που δρουν στο ΚΝΣ, θα πρέπει τα φάρμακα αυτά να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με ιστορικό κατάχρησης ψυχοφαρμάκων.
Νεφροί/Ήπαρ
Σε ασθενείς με μέτρια έως βαριά νεφρική ανεπάρκεια ή κίρρωση του ήπατος, η κάθαρση της βενλαφαξίνης και του ενεργού μεταβολίτη της μειώθηκε, παρατείνοντας έτσι την ημιπερίοδο ζωής αυτών των ουσιών. Το EFEXOR, όπως όλα τα αντικαταθλιπτικά, πρέπει να χορηγείται με προσοχή σ' αυτούς τους ασθενείς και μία μικρότερη δόση ίσως είναι αναγκαία.
Από την εμπειρία μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου, υπάρχουν πολύ σπάνιες σποραδικές αναφορές του συνδρόμου απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης (SIADH) σε ασθενείς με υποβολαιμία ή αφυδατωμένους ασθενείς, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων που λαμβάνουν διουρητικά. Μολονότι τα περιστατικά που αναφέρθηκαν συνέβησαν συμπτωματικά με τη χρήση βενλαφαξίνης, η σχέση της θεραπείας με βενλαφαξίνη δεν είναι γνωστή.
Σπάνιες περιπτώσεις υπονατριαιμίας έχουν αναφερθεί με αντικαταθλιπτικά συμπεριλαμβανομένων των SSRIs, συνήθως σε ασθενείς με υποβολαιμία ή αφυδατωμένους ασθενείς, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων που λαμβάνουν διουρητικά. Σπάνιες περιπτώσεις υπονατριαιμίας έχουν επίσης αναφερθεί με βενλαφαξίνη, συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς, η οποία οδήγησε σε διακοπή του φαρμάκου.
Αιμορραγικές εκδηλώσεις
Συνιστάται να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς οι οποίοι συγχρόνως με τη βενλαφαξίνη λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων (π.χ. ΜΣΑΦ, ακετυλοσαλικυλικά, τικλοπιδίνη, διπυριδαμόλη) ή άλλα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο της αιμορραγίας.
Καθώς ο κίνδυνος αιμορραγίας δέρματος και βλεννογόνων μπορεί να αυξηθεί στους ασθενείς που λαμβάνουν βενλαφαξίνη, όπως και με τους άλλους SSRIs, η βενλαφαξίνη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με αιμορραγική προδιάθεση σε αυτά τα σημεία.
Προσοχή επίσης συνιστάται και για ασθενείς με ιστορικό αιμορραγικών καταστάσεων γενικότερα.
Έμφραγμα μυοκαρδίου
Η βενλαφαξίνη δεν έχει αξιολογηθεί σε ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ασταθούς καρδιοπάθειας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε αυτούς τους ασθενείς.
Υπέρταση
Σε μερικούς ασθενείς οι οποίοι ελάμβαναν βενλαφαξίνη αναφέρθηκε δοσοεξαρτώμενη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συνιστάται η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που λαμβάνουν βενλαφαξίνη.
Μεταβολές στο ΗΚΓ
Κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών σπάνια παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στα διαστήματα PR, QRS και QTc του ΗΚΓ σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε βενλαφαξίνη.
Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή όταν η βελαφαξίνη χορηγείται σε ασθενείς με ανωμαλίες στο ΗΚΓ συμπεριλαμβανομένης της προϋπάρχουσας επιμήκυνσης του QT διαστήματος.
Καρδιακή συχνότητα
Μπορεί να συμβεί αύξηση της καρδιακής συχνότητας, ιδιαίτερα με υψηλότερες δόσεις. Χρειάζεται προσοχή σε ασθενείς με συνυπάρχοντα νοσήματα που μπορεί να επιδεινωθούν από την αύξηση της καρδιακής συχνότητας.
Μυδρίαση
Μπορεί να προκληθεί μυδρίαση που να σχετίζεται με τη βενλαφαξίνη. Συνιστάται να παρακολουθούνται στενά οι ασθενείς με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση ή οι ασθενείς με κίνδυνο οξέος γλαυκώματος κλειστής γωνίας.
Μεταβολές όρεξης-σωματικού βάρους
Δεν έχει τεκμηριωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βενλαφαξίνη όταν χορηγείται σε συνδυασμό με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, περιλαμβανομένης της φαιντερμίνης. Η συγχορήγηση βενλαφαξίνης και φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας δεν συνιστάται. Η υδροχλωρική βενλαφαξίνη δεν ενδείκνυται για μείωση σωματικού βάρους είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα.
Αύξηση επιπέδων χοληστερόλης στον ορό
Σε κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο και διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών, αναφέρθηκαν κλινικώς σημαντικές αυξήσεις στην χοληστερόλη του ορού σε 5,3% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε βενλαφαξίνη και σε 0,0% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Κατά τη διάρκεια μακρόχρονης θεραπείας, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο παρακολούθησης των επιπέδων χοληστερόλης.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Η συχνότητα πολλών από τις συχνά παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες εξαρτάται από τη δόση. Σε γενικές γραμμές, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μειώνονται σε ένταση και συχνότητα με τη συνέχιση της θεραπείας, όμως ενημερώστε τον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή εάν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Τα περιστατικά ταξινομούνται στον κάτωθι πίνακα ανά σύστημα του οργανισμού και με φθίνουσα συχνότητα βάσει των παρακάτω κατηγοριών.
Συχνές: >1%
Μη συχνές: >0,1% και <1%
Σπάνιες: >0,01% και <0,1%
Πολύ σπάνιες: <0,01%
Σώμα ως Σύνολο
Συχνές: Αίσθημα αδυναμίας / κόπωση, κοιλιακός πόνος, τυχαίος τραυματισμός, πόνος στην πλάτη, θωρακικό άλγος, ρίγη, πυρετός, συμπτώματα κρυολογήματος, πονοκέφαλος, λοίμωξη, πόνος στο λαιμό
Μη συχνές: Αντίδραση φωτοευαισθησίας, οίδημα προσώπου, τραυματισμός από πρόθεση, δυσφορία, μονιλίαση, δυσκαμψία του αυχένα, υπερδοσολογία, πόνος στην πύελο, απόπειρα αυτοκτονίας, σύνδρομο στέρησης
Σπάνιες: Σκωληκοειδίτιδα, δυσοσμία σώματος, καρκίνωμα, κυτταρίτιδα, δυσοσμία του στόματος
Πολύ σπάνιες: Αναφυλαξία
Καρδιαγγειακό
Συχνές: Υπέρταση, αγγειοδιαστολή (κυρίως εξάψεις), ημικρανία, αίσθημα παλμών
Μη συχνές: Υπόταση, ορθοστατική υπόταση, συγκοπτική κρίση, ταχυκαρδία, στηθάγχη, αρρυθμία, εκτακτοσυστολές, περιφερική αγγειακή διαταραχή (κυρίως κρύα πόδια ή και κρύα χέρια), θρομβοφλεβίτιδα
Σπάνιες: Αρτηρίτιδα, διδυμία, βραδυκαρδία, ημισκελικός αποκλεισμός, καρδιαγγειακή νόσος (περιλαμβάνει διαταραχή της μιτροειδούς βαλβίδας και διαταραχές της κυκλοφορίας), εγκεφαλική ισχαιμία, νόσος των στεφανιαίων αγγείων, πρώτου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα μυοκαρδίου, κιρσώδεις φλέβες, φλεβική ανεπάρκεια Πολύ σπάνιες: Επιμήκυνση του διαστήματος QT, κοιλιακή μαρμαρυγή, κοιλιακή ταχυκαρδία (περιλαμβανομένης κοιλιακής ταχυκαρδίας δίκην ριπιδίου)
Πεπτικό
Συχνές: Δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετος, ανορεξία, δυσπεψία, ερυγές, μετεωρισμός, αύξηση της όρεξης
Μη συχνές: Τριγμός των δοντιών, κολίτιδα, δυσφαγία, οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, γαστρεντερίτιδα, γαστρεντερικό έλκος, ουλίτιδα, γλωσσίτιδα, αιμορροΐδες, μέλαινα κένωση, έλκος στόματος, στοματική μονιλίαση, αιμορραγία από το ορθό, στοματίτιδα, οίδημα της γλώσσας
Σπάνιες: Χειλίτιδα, χολοκυστίτιδα, χολολιθίαση, γαστρεντερική αιμορραγία, αιμορραγία των ούλων, αιματέμεση, ειλεΐτιδα, εντερική απόφραξη, σιελόρροια, ίκτερος, πρωκτίτιδα, μαλακές κενώσεις, αποχρωματισμός της γλώσσας
Απροσδιόριστης συχνότητας: Παγκρεατίτιδα, διάρροια
Ενδοκρινικό
Σπάνιες: Βρογχοκήλη, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, όζος του θυρεοειδή, θυρεοειδίτιδα
Αίμα/Λεμφικό
Μη συχνές: Εκχύμωση, αιμορραγία των βλεννογόνων, αναιμία, λευκοκυττάρρωση, λευκοπενία, λεμφαδενοπάθεια, θρομβοκυτταραιμία
Σπάνιες: Παρατεταμένος χρόνος ροής αίματος, θρομβοκυτοπενία, βασεοφιλία, κυάνωση, ηωσινοφιλία, λεμφοκυττάρωση
Απροσδιόριστης συχνότητας: Δυσκρασίες αίματος (περιλαμβάνονται ακκοκιοκυττάρωση, απλαστική αναιμία, ουδετεροπενία και πανκυτοπενία)
Μεταβολισμός/Διατροφή
Συχνές: Υπερχοληστεριναιμία (ιδιαίτερα με παρατεταμένη χορήγηση και πιθανόν με υψηλότερες δόσεις), απώλεια σωματικού βάρους, οίδημα.
Μη συχνές: Μη φυσιολογικές δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας, υπονατριαιμία, αύξηση βάρους, αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης, υπεργλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία, υποκαλιαιμία, αύξηση της SGOT, αύξηση της SGPT, δίψα
Σπάνιες: Ηπατίτιδα, σύνδρομο απρόσφορης εκκρίσεως αντιδιουρητικής ορμόνης (SIADH), μη ανοχή στο αλκοόλ, χολερυθριναιμία, αύξηση της ουρίας, αύξηση της κρεατινίνης, αφυδάτωση, σακχαρώδης διαβήτης, γλυκοζουρία, ουρική αρθρίτιδα, αιμοχρωμάτωση, υπερασβεστιουρία, υπερκαλιαιμία, υπερφωσφαταιμία, υπερουριχαιμία, υπογλυκαιμία, υποφωσφαταιμία, υποπρωτεϊναιμία, ουραιμία
Απροσδιόριστης συχνότητας: Αύξηση προλακτίνης
Μυοσκελετικό
Συχνές: Αρθραλγία, μυαλγία
Μη συχνές: Αρθρίτιδα, αρθροπάθεια, πόνος στα οστά, οστεόφυτα, θυλακίτιδα, κράμπες στα πόδια, μυασθένεια, τενοντοθυλακίτιδα
Σπάνιες: Μυοπάθεια, οστεοπόρωση, οστεοσκλήρυνση, παθολογικό κάταγμα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρήξη τένοντα
Απροσδιόριστης συχνότητας: Ραβδομυόλυση
Νευρικό
Συχνές: Παράδοξα όνειρα, ελάττωση της libido, ζάλη, ξηροστομία, αυξημένος μυϊκός τόνος, υπερτονία, αϋπνία, νευρικότητα, παραισθησία, καταστολή/υπνηλία, τρόμος, ανησυχία, αμνησία, άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια, υπαισθησία, τρισμός, ίλιγγος
Μη συχνές: Απάθεια, παραισθήσεις, μυοκλονία, διαταραχή της ομιλίας, αταξία, περιστοματική παραισθησία, ευφορία, εχθρικότητα, υπεραισθησία, υπερκινησία, υποτονία, έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, μανιακή αντίδραση, νευραλγία, νευροπάθεια, παρανοϊκή αντίδραση, ψύχωση, εμβροντησία, νευρική σύσπαση του προσώπου
Σπάνιες: Σπασμοί, μανιακό επεισόδιο, κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο (NMS), σεροτονινεργικά σύνδρομο, διαταραχή του βαδίσματος, ακαθησία, ακινησία, κατάχρηση αλκοόλ, αφασία, βραδυκινησία, στοματο-γλωσσικό σύνδρομο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ψευδαισθήσεις, άνοια, δυστονία, παράλυση του προσωπικού νεύρου, σύνδρομο Guillain-Barre, υποκινησία, αύξηση της libido, απώλεια συνείδησης, νευρίτιδα, νυσταγμός, ψυχωτική κατάθλιψη, μείωση των αντανακλαστικών, αύξηση των αντανακλαστικών, ιδεασμός αυτοκαταστροφής, ραιβόκρανο
Απροσδιόριστης συχνότητας: Διέγερση, παραλήρημα, εξωπυραμιδικές αντιδράσεις (περιλαμβανομένων δυστονίας και δυσκινησίας), όψιμη δυσκινησία, εγκεφαλική αιμορραγία
Αναπνευστικό
Συχνές: Χασμουρητό, βρογχίτιδα, αύξηση του βήχα, δύσπνοια, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, παραρινοκολπίτιδα
Μη συχνές: Άσθμα, πνευμονική συμφόρηση, ρινορραγία, υπεραερισμός, λαρυγγισμός, λαρυγγίτιδα, πνευμονία, μεταβολή της φωνής
Σπάνιες: Ατελεκτασία, αιμόπτυση, λόξυγγας, υποαερισμός, υποξία, πλευρίτιδα, πνευμονική εμβολή, νυκτερινή άπνοια, αύξηση των πτυέλων
Απροσδιόριστης συχνότητας: Πνευμονική ηωσινοφιλία
Δέρμα και τα εξαρτήματά του
Συχνές: Αυξημένη εφίδρωση (περιλαμβανομένων των νυκτερινών εφιδρώσεων)
Μη συχνές: Εξάνθημα, αλωπεκία, ακμή, εύθραυστα νύχια, δερματίτιδα εξ' επαφής, ξηροδερμία, έκζεμα, Κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, ψωρίαση, υπερτροφία δέρματος, κνίδωση
Σπάνιες: Οζώδες ερύθημα, αποφολιδωτική δερματίτιδα, λειχηνοειδής δερματίτιδα, αποχρωματισμός των μαλλιών, δοθιήνωση, δασυτριχισμός, λευκόδερμα, φλυκταινώδες εξάνθημα, σμηγματόρροια, ατροφία δέρματος, αποχρωματισμός του δέρματος, φυσαλιδοφλυκταινώδες εξάνθημα
Πολύ σπάνιες: Πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson
Απροσδιόριστης συχνότητας: Κνησμός
Αισθητηριακό
Συχνές: Διαταραχή στην προσαρμογή, μυδρίαση, διαταραχές όρασης, διαταραχή του συντονισμού
Μη συχνές: Διαταραχές γεύσης, καταρράκτης, επιπεφυκίτιδα, αλλοίωση του κερατοειδή, διπλωπία, ξηροφθαλμία, οφθαλμικός πόνος, υπερακουσία, μέση ωτίτιδα, παροσμία φωτοφοβία, απώλεια της γεύσης, διαταραχή του οπτικού πεδίου
Σπάνιες: Βλεφαρίτιδα, χρωματοψία, οίδημα του επιπεφυκότα, καταστολή των αντανακλαστικών της κόρης του οφθαλμού, εξώφθαλμος, κώφωση, γλαύκωμα, κερατίτιδα, λαβυρινθίτιδα, μύση, οίδημα της οπτικής θηλής, έξω ωτίτιδα, αιμορραγία του αμφιβληστροειδή, σκληρίτιδα, υπόσφαγμα, ραγοειδίτιδα, διαταραχή του υαλοειδούς
Απροσδιόριστης συχνότητας: Εμβοές, θάμβος όρασης
Ουροποιογεννητικό
Συχνές: Διαταραχές εκσπερμάτισης/οργασμό (άνδρες), ανοργασμία, διαταραχή της στύσης, διαταραχή της ούρησης (κυρίως διστακτικότητα), δυσμηνόρροια, δυσουρία, ανικανότητα, μητρορραγία, διαταραχή του προστάτη (συμπεριλαμβανομένης προστατίτιδας και υπερτροφίας προστάτη), συχνουρία, κολπίτιδα
Μη συχνές: Ανώμαλος οργασμός (γυναίκες), μηνορραγία, κατακράτηση ούρων, λευκωματουρία, αμηνόρροια, πόνος στην κύστη, πόνος στους μαστούς, κυστίτιδα, αιματουρία, λευκόρροια, νυκτερινή ενούρηση, πολυουρία, πυουρία, ακράτεια ούρων, συχνουρία, κολπική αιμορραγία
Σπάνιες: Αποβολή, ανουρία, τάση των μαστών, διόγκωση των μαστών, ασβέστιο-κρυσταλλουρία, τραχηλίτιδα, γαλακτόρροια, ινοκυστικοί μαστοί, γυναικομαστία, υπομηνόρροια, πέτρες στους νεφρούς, μη φυσιολογική νεφρική λειτουργία, πόνος στους νεφρούς, μαστίτιδα, εμμηνόπαυση, ωοθηκική κύστη, παρατεταμένη στύση, ορχίτιδα, πυελονεφρίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ουρολιθίαση, αιμορραγία από τη μήτρα, σπασμός της μήτρας
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες
Επειδή το EFEXOR μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που λαμβάνονται ταυτόχρονα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός για όποιο άλλο φάρμακο λαμβάνεται με ή χωρίς συνταγή ή έχετε παρουσιάσει σπασμούς.
Αναστολείς ΜΑΟ
Η παράλληλη χρήση EFEXOR σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς ΜΑΟ αντενδείκνυται (βλέπε ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση).
Φάρμακα που δρουν στο ΚΝΣ
Βάσει του γνωστού μηχανισμού δράσης της βενλαφαξίνης και της πιθανότητας εμφάνισης συνδρόμου σεροτονίνης, συνιστάται προσοχή όταν συγχορηγείται βενλαφαξίνη με άλλα φάρμακα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα σεροτονεργικού νευροδιαβιβαστή (όπως τριπτάνες, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) ή λίθιο).
Διαζεπάμη, Λίθιο
Η βενλαφαξίνη δεν είχε καμία επίδραση στη φαρμακοκινητική εικόνα της διαζεπάμης ή του λιθίου. Η χορήγηση βενλαφαξίνης δεν επηρέασε τα ψυχοκινητικά και ψυχομετρικά αποτελέσματα που επιφέρει η διαζεπάμη.
Ινδιναβίρη
Η ινδιναβίρη δεν επηρέασε τη φαρμακοκινητική της βενλαφαξίνης και της 0-desmethylvenlafaxine. Η κλινική σημασία αυτής της αλληλεπίδρασης δεν είναι γνωστή.
Αλοπεριδόλη
Παρατηρείται σημαντική αύξηση των επιπέδων της αλοπεριδόλης στο αίμα όταν γίνεται ταυτόχρονη χορήγηση βενλαφαξίνης και πιθανόν να χρειασθεί από το γιατρό μείωση της δόσης που λαμβάνεται.
Σιμετιδίνη
Δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη καμία προσαρμογή της δοσολογίας όταν το EFEXOR χορηγείται παράλληλα με σιμετιδίνη.
Όμως σε ηλικιωμένους, σε υπερτασικούς ή σε ασθενείς με δυσλειτουργία του ήπατος, ενδείκνυται κλινική παρακολούθηση.
Αιθανόλη
Συνιστάται να μη γίνεται κατανάλωση αλκοόλ από άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία με βενλαφαξίνη.
Ρισπεριδόνη
Δεν προκάλεσε σημαντική μεταβολή στο φαρμακοκινητικό προφίλ της ολικής δραστικής ουσίας (ρισπεριδόνη και 9-hydroxyrisperidone). Η κλινική σημασία αυτής της αλληλεπίδρασης δεν είναι γνωστή.
Βαρφαρίνη
Μπορεί να συμβεί ενίσχυση της αντιπηκτικής δράσης μετά την προσθήκη βενλαφαξίνης στο θεραπευτικό σχήμα με βαρφαρίνη.
Φάρμακα που αναστέλλουν το CYP2D6
Είναι δυνατή η φαρμακευτική αλληλεπίδραση μεταξύ του EFEXOR και των φαρμάκων που αναστέλλουν το μεταβολισμό του ενζύμου CYP2D6 του ήπατος. Επειδή η κύρια μεταβολική οδός για τη βενλαφαξίνη είναι μέσω των ηπατικών ενζύμων CYP2D6 και CYP3A4, δεν συνιστάται η παράλληλη λήψη αναστολέων και για τα δύο αυτά ισχυρά ισοένζυμα. Δεν έχουν πάντως μελετηθεί οι αλληλεπιδράσεις κατά την παράλληλη λήψη αναστολέων και των δύο μεταβολικών οδών (CYP2D6 και CYP3A4) και βενλαφαξίνης. Να ενημερωθεί ο γιατρός.
Άλλα στοιχεία αλληλεπιδράσεων
Δεν υπήρξαν ενδείξεις ασυμβατότητας μεταξύ της βενλαφαξίνης και αντιϋπερτασικών ή υπογλυκαιμικών παραγόντων. Δεν έχουν γίνει κλινικέ έρευνες για την εκτίμηση του οφέλους από τη συνδυασμένη χρήση του EFEXOR με ένα άλλο αντικαταθλιπτικό. Δεν έχει εκτιμηθεί το όφελος από το συνδυασμό EFEXOR και θεραπείας ηλεκτροσόκ. Έχουν αναφερθεί υψηλά επίπεδα της κλοζαπίνης μετά τη χορήγηση βενλαφαξίνης, τα οποία προσωρινά συσχετίσθηκαν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβανομένων σπασμών.
Φάρμακα που επηρεάζουν την αιμόσταση
Η σύγχρονη χορήγηση με αντιπηκτικά φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων (π.χ. ΜΣΑΦ, ακετυλοσαλικυλικά, τικλοπιδίνη, διπυριδαμόλη) ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την αιμόσταση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφανίσεως αιμορραγιών.
Κύηση
Η θεραπεία με EFEXOR δεν πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού εκτός εάν το κρίνει ο ιατρός απολύτως απαραίτητο. Να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν μείνατε ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Γαλουχία
Το EFEXOR απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα. Ο γιατρός σας θα σας πει αν θα σταματήσετε το θηλασμό ή αν θα διακόψετε το EFEXOR.
Παιδιά
Η αποτελεσματικότητα σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν έχει τεκμηριωθεί και γι' αυτό δεν συνιστάται η χρήση.
Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων
Αν και έχει δειχθεί ότι η βενλαφαξίνη δεν επηρεάζει την ψυχοκινητική λειτουργία, την αντίληψη ή την πολύπλοκη λειτουργία της συμπεριφοράς σε υγιείς εθελοντές, οποιοδήποτε ψυχοφάρμακα μπορεί να βλάψει την κρίση, τη σκέψη, ή την κινητική δεξιότητα.
Γι' αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι πριν οδηγήσουν επικίνδυνα μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η λήψη του EFEXOR δεν έχει επηρεάσει τις ικανότητες και τις αντιδράσεις τους.