Φαρμακοδυναμική
Κωδικός ATC: D07AC17
Η προπιονική φλουτικαζόνη είναι ένα γλυκοκορτικοστεροειδές με ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση αλλά χαμηλή κατασταλτική δράση στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια μετά από τοπική χορήγηση. Επομένως έχει θεραπευτικό δείκτη, ο οποίος είναι συγκριτικά μεγαλύτερος από τα περισσότερα κυκλοφορούντα στεροειδή. Εμφανίζει ισχυρή συστηματική γλυκοκορτικοειδική δράση μετά από υποδόρια χορήγηση, αλλά πολύ ήπια δράση όταν χορηγείται από το στόμα, πιθανόν λόγω της μεταβολικής αδρανοποίησης. In vivo μελέτες εμφανίζουν ισχυρή συγγένεια και δραστικότητα των αγωνιστών στους γλυκοκορτικοειδικούς υποδοχείς των ανθρώπων.
Τα τοπικά κορτικοστεροειδή καταστέλλουν εκδηλώσεις της φλεγμονώδους αντίδρασης όπως το οίδημα, η εναπόθεση ινώδους, η διαστολή των τριχοειδών, η μετανάστευση των λευκοκυττάρων, ο πολλαπλασιασμός των τριχοειδών, η εναπόθεση κολλαγόνου, ο πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών και ο σχηματισμός ουλής. Τα στερινοειδή αναστέλλουν την φλεγμονώδη αντίδραση έναντι μηχανικών, χημικών ή ανοσολογικών παραγόντων. Ο μηχανισμός της αντιφλεγμονώδους δράσεως θεωρείται ότι λειτουργεί μέσω επίτασης της αγγειοσυσπαστικής δράσεως της αδρεναλίνης, σταθεροποίησης της μεμβράνης των λυσοσωμάτων, επιβράδυνσης της κινητικότητας των μακροφάγων, αναστολής της απελευθέρωσης κινίνης, αναστολής της λειτουργίας των λεμφοκυττάρων και των ουδετεροφίλων καθώς και της σύνθεσης των προσταγλανδινών και επί παρατεταμένης χρήσεως, μείωσης της παραγωγής αντισωμάτων.
Η προπιονική φλουτικαζόνη δεν έχει ορμονικές επιδράσεις, ούτε έκδηλες και σημαντικές επιδράσεις στο κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα, το γαστρεντερολογικό σύστημα ή το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.
Φαρμακοκινητική
Φαρμακοκινητικά στοιχεία σε πειραματόζωα αποκαλύπτουν ταχεία απέκκριση και εκτεταμένη μεταβολική κάθαρση. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι πολύ χαμηλή μετά από τοπική ή από του στόματος χορήγηση, λόγω της περιορισμένης απορρόφησης μέσω του δέρματος ή από το γαστρεντερικό σύστημα και λόγω του εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου.
Μελέτες κατανομής έχουν δείξει ότι μόνο ασήμαντα ίχνη της χορηγούμενης από το στόμα ουσίας φθάνουν στη συστηματική κυκλοφορία και ότι οποιαδήποτε συστηματικά διαθέσιμη ραδιοεπισημασμένη ουσία απεκκρίνεται ταχύτατα στη χολή και αποβάλλεται με τα κόπρανα. Η προπιονική φλουτικαζόνη δεν παραμένει στους ιστούς και δε δεσμεύεται με τη μελανίνη. Η κυριότερη οδός μεταβολισμού είναι υδρόλυση της ομάδας S-fluoromethyl carbothioate, που αποδίδει ένα καρβοξυλικό οξύ (GR36264), το οποίο έχει πολύ χαμηλή γλυκοκορτικοειδική ή αντιφλεγμονώδη δράση.
Σε όλες τις δοκιμές με πειραματόζωα η οδός απέκκρισης της ραδιενέργειας είναι ανεξάρτητη της οδού χορήγησης ραδιοεπισημασμένης προπιονικής φλουτικαζόνης. Η απέκκριση γίνεται κυρίως από τα κόπρανα και βασικά ολοκληρώνεται σε διάστημα 48 ωρών. Στον άνθρωπο επίσης η μεταβολική κάθαρση είναι εκτεταμένη και επομένως η απέκκριση είναι ταχεία. Έτσι φάρμακο το οποίο εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία μέσω του δέρματος αδρανοποιείται ταχύτατα. Όταν χορηγείται από το στόμα η βιοδιαθεσιμότητα πλησιάζει το μηδέν, λόγω της πτωχής απορρόφησης και του εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου. Επομένως συστηματική έκθεση σε οποιαδήποτε πρόσληψη σκευάσματος τοπικής χρήσης θα είναι χαμηλή.
Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια
Μελέτες επίδρασης στην αναπαραγωγή υποδεικνύουν ότι η χορήγηση κορτικοστεροειδών σε έγκυα πειραματόζωα μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου περιλαμβανομένης της υπερωιοσχιστιας.
Πάντως στον άνθρωπο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα συστηματικά χορηγούμενα κορτικοστεροειδή προκαλούν αύξηση στη συχνότητα συγγενών ανωμαλιών όπως υπερωιοσχιστία.
Μελέτες φαρμακολογικής ασφάλειας, τοξικότητας επαναλαμβανόμενης δόσης, γοναδοτοξικότητας, καρκινογένεσης, γονιμότητας και επίδρασης στην αναπαραγωγή δεν απεκάλυψαν κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο διαφορετικό από τον αναμενόμενο για ένα ισχυρό κορτικοειδές.
Ενεργά συστατικά
O2GMZ0LF5W - FLUTICASONE PROPIONATE
|
Σχετικό SPC
FLIXOTIDE.
Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.