Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σισατρακούριο

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Ενδείξεις, δοσολογία, αντενδείξεις

Ενδείξεις

Η δραστική ουσία Σισατρακούριο ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Μηχανικός αερισμός

Χωρίς διάκριση φύλου – Μόνο βρέφη (40 ημερών - 1 έτους) , παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών και άνω)

Το σιζατρακούριο μπορεί να χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για την καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τη χάλαση των σκελετικών μυών και για τη διευκόλυνση της διασωλήνωσης της τραχείας και ...

Τεχνητή αναπνοή

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – μόνο βρέφη (40 ημερών - 1 έτους), παιδιά (1 έτους - 12 ετών), έφηβοι (12 ετών - 18 ετών), ενήλικες (18 ετών και άνω) – 0,03 έως 0,6 mg/kg/h

0,03 έως 0,6 mg/kg/h
Χορήγηση

Ενδοφλέβια, μεταξύ 0,03 χιλιοστογραμμάρια σισατρακούριο ανά κιλό σωματικού βάρους και 0,6 χιλιοστογραμμάρια σισατρακούριο ανά κιλό σωματικού βάρους, ωριαίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Δοσολογία σε ασθενείς Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Το σιζατρακούριο μπορεί να χορηγηθεί είτε με bolus δόση είτε και με έγχυση σε ενήλικες ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ένας αρχικός ρυθμός έγχυσης του σιζατρακούριου 3 μg/kg (βάρους σώματος)/min (0,18 mg/kg/hr) συνιστάται για ενήλικες ασθενείς των ΜΕΘ. Μπορεί να υπάρχει ευρεία διαφοροποίηση στις απαιτήσεις της δοσολογίας από ασθενή σε ασθενή και αυτές μπορεί να αυξάνονται ή να ελαττώνονται με το χρόνο. Σε κλινικές μελέτες, ο μέσος ρυθμός έγχυσης ήταν 3 μg/kg/min [εύρος 0,5 έως 10,2 μg/kg (βάρους σώματος)/min (0,03 έως 0,6 mg/kg/hr)].

Ο διάμεσος χρόνος για πλήρη αυτόματη ανάνηψη μετά από μακροχρόνια (έως 6 ημέρες) έγχυση με σιζατρακούριο σε ασθενείς των ΜΕΘ ήταν περίπου 50 min.

Το προφίλ ανάνηψης μετά από εγχύσεις σιζατρακούριου σε ασθενείς των ΜΕΘ είναι ανεξάρτητο της διάρκειας έγχυσης.

Διασωλήνωση της Τραχείας

Χωρίς διάκριση φύλου – Μόνο βρέφη (40 ημερών - 1 έτους) , παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών και άνω)

τουλάχιστον ένα από
Διασωλήνωση της αναπνευστικής οδού
Επαγωγή νευρομυϊκού αποκλεισμού

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Ενδοφλέβια – μόνο έφηβοι (12 ετών - 18 ετών), ενήλικες (18 ετών και άνω) – 0,15 mg/kg

0,15 mg/kg
Χορήγηση

Ενδοφλέβια, 0,15 χιλιοστογραμμάρια σισατρακούριο ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ.

Λεπτομερής περιγραφή

Η συνιστώμενη δόση του σιζατρακούριου για διασωλήνωση σε ενήλικες είναι 0,15 mg/kg (βάρους σώματος). Aυτή η δόση προκαλεί καλές έως άριστες συνθήκες για διασωλήνωση της τραχείας 120 sec μετά τη χορήγηση του σιζατρακούριου, που ακολούθησε την εισαγωγή στην αναισθησία με προποφόλη.

Μεγαλύτερες δόσεις θα μειώσουν το χρόνο έναρξης του νευρομυϊκού αποκλεισμού.

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα φαρμακοδυναμικά δεδομένα όταν το σιζατρακούριο χορηγήθηκε σε δόσεις 0,1 mg/kg έως 0,4 mg/kg (βάρους σώματος) σε υγιείς ενήλικες κατά τη διάρκεια αναισθησίας με οπιοειδή (θειοπεντόνη/φαιντανύλη/ιμιδαζολάμη) ή προποφόλη.

Αρχική Δόση του
σιζατρακούριου
mg/kg (βάρους
σώματος)
Aναισθητικό
Υπόβαθρο
Χρόνος έως
90% Τ1*
Καταστολή
(min)
Xρόνος έως
Μέγιστη Τ1*
Καταστολή (min)
Χρόνος έως
25% Αυτόματη
Τ1 Ανάνηψη
(min)
0,1 Οπιοειδές 3,4 4,8 45
0,15 Προποφόλη 2,6 3,5 55
0,2 Οπιοειδές 2,4 2,9 65
0,4 Οπιοειδές 1,5 1,9 91

* Τ1 Απόκριση μεμονωμένης σύσπασης, καθώς και ο πρώτος παράγοντας της τεσσάρων διεγέρσεων (Train-of-four) απόκρισης του προσαγωγού μυός του αντίχειρα μετά από μέγιστη ηλεκτρική διέγερση του ωλένιου νεύρου.

Αναισθησία με ενφλουράνιο ή ισοφλουράνιο μπορεί να παρατείνει την κλινικά αποτελεσματική διάρκεια της αρχικής δόσης του σιζατρακούριου έως και15%.

Συντήρηση

Ο νευρομυϊκός αποκλεισμός μπορεί να παραταθεί με δόσεις συντήρησης του σιζατρακούριου. Μια δόση 0,03 mg/kg (βάρους σώματος) παρέχει περίπου 20 min επιπρόσθετου κλινικά αποτελεσματικού νευρομυϊκού αποκλεισμού κατά τη διάρκεια αναισθησίας με oπιοειδή ή προποφόλη.

Διαδοχικές δόσεις συντήρησης δεν έχουν ως αποτέλεσμα την προοδευτική παράταση του αποτελέσματος.

Αυτόματη Ανάνηψη

Από τη στιγμή που αρχίζει η αυτόματη ανάνηψη από το νευρομυϊκό αποκλεισμό, ο ρυθμός είναι ανεξάρτητος της δόσης του σιζατρακούριουπου χορηγήθηκε. Κατά τη διάρκεια αναισθησίας με oπιοειδές ή προποφόλη, οι διάμεσοι χρόνοι ανάνηψης από 25 έως 75% και από 5 έως 95% είναι περίπου 13 min και 28 min, αντίστοιχα.

Αναστροφή

Ο νευρομυϊκός αποκλεισμός μετά τη χορήγηση του σιζατρακούριουμπορεί να αναστραφεί εύκολα με τις καθιερωμένες δόσεις αντιχολινεστερασικών παραγόντων. Οι μέσοι χρόνοι ανάνηψης από 25 έως 75% και μέχρι την πλήρη κλινική ανάνηψη (Τ4:Τ1 ≥ 0,7) είναι περίπου 4 και 9 min, αντίστοιχα, μετά τη χορήγηση του παράγοντα αναστροφής με μέσο όρο 10% Τ1 ανάνηψη.

Ενδοφλέβια – μόνο βρέφη (40 ημερών - 1 έτους), παιδιά (1 έτους - 12 ετών) – 0,15 mg/kg

0,15 mg/kg
Χορήγηση

Ενδοφλέβια, 0,15 χιλιοστογραμμάρια σισατρακούριο ανά κιλό σωματικού βάρους, εφάπαξ.

Λεπτομερής περιγραφή

Διασωλήνωση της Τραχείας (παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 1 μηνός έως 12 ετών)

Όπως και στους ενήλικες, η συνιστώμενη δόση του σιζατρακούριου για διασωλήνωση είναι 0,15 mg/kg (βάρους σώματος) χορηγούμενα ταχέως εντός 5 έως 10 sec. Αυτή η δόση προκαλεί καλές έως εξαιρετικές συνθήκες για διασωλήνωση της τραχείας 120 sec μετά την ένεση του σιζατρακούριου. Τα φαρμακοδυναμικά δεδομένα για αυτή τη δόση παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες.

To σιζατρακούριο δεν έχει μελετηθεί για διασωλήνωση παιδιατρικών ασθενών κατηγορίας III-IV κατά ταξινόμηση ASA. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τη χρήση του σιζατρακούριου σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας κάτω από 2 ετών που υποβάλλονται σε παρατεταμένη ή σημαντική χειρουργική επέμβαση.

Σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 1 μηνός έως 12 ετών, το σιζατρακούριο έχει μικρότερη κλινικά αποτελεσματική διάρκεια και προφίλ γρηγορότερης αυτόματης ανάνηψης από αυτές που παρατηρήθηκαν σε ενήλικες κάτω από παρόμοιες συνθήκες αναισθησίας. Παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές στο φαρμακοδυναμικό προφίλ μεταξύ των ηλικιών 1 έως 11 μηνών και 1 έως 12 ετών, οι οποίες συνοψίζονται στους παρακάτω πίνακες.

Παιδιατρικοί Ασθενείς ηλικίας 1 έως 11 μηνών:

Δόση του
σιζατρακούριου
mg/kg (βάρους
σώματος)
Aναισθητικό
Υπόβαθρο
Χρόνος έως 90%
Καταστολή (min)
Xρόνος έως
Μέγιστη
Καταστολή
(min)
Χρόνος έως 25%
Αυτόματη Τ1
Ανάνηψη
(min)
0,15 Αλοθάνιο 1,4 2,0 52
0,15 Οπιοειδές 1,4 1,9 47

Παιδιατρικοί Ασθενείς ηλικίας 1 έως 12 ετών:

Δόση του
σιζατρακούριου
mg/kg (βάρους
σώματος)
Aναισθητικό
Υπόβαθρο
Χρόνος έως 90%
Καταστολή (min)
Xρόνος έως
Μέγιστη
Καταστολή
(min)
Χρόνος έως 25%
Αυτόματη Τ1
Ανάνηψη
(min)
0,15 Αλοθάνιο 2,3 3,0 43
0,15 Οπιοειδές 2,6 3,6 38

Όταν το σιζατρακούριο δεν απαιτείται για διασωλήνωση: Μία δόση μικρότερη από 0,15 mg/kg βάρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Φαρμακοδυναμικά δεδομένα για δόσεις 0,08 και 0,1 mg/kg βάρους σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 2 έως 12 ετών παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Δόση του
σιζατρακούριου
mg/kg (βάρους
σώματος)
Aναισθητικό
Υπόβαθρο
Χρόνος έως 90%
Καταστολή (min)
Xρόνος έως
Μέγιστη
Καταστολή (min)
Χρόνος έως 25%
Αυτόματη Τ1
Ανάνηψη
(min)
0,08 Αλοθάνιο 1,7 2,5 31
0,1 Οπιοειδές 1,7 2,8 28

Δεν έχει μελετηθεί η χορήγηση του σιζατρακούριου μετά από σουξαμεθόνιο σε παιδιατρικούς ασθενείς (βλέπε παράγραφο 4.5).

Tο αλοθάνιο αναμένεται ότι παρατείνει την κλινικά αποτελεσματική διάρκεια της δόσης του σιζατρακούριου μέχρι και 20%. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τη χρήση του σιζατρακούριου σε παιδιά κατά τη διάρκεια αναισθησίας με άλλους αλογωμένους αναισθητικούς παράγοντες φθορανθράκων, αλλά αυτοί οι παράγοντες αναμένεται επίσης να παρατείνουν την κλινικά αποτελεσματική διάρκεια της δόσης του σιζατρακούριου.

Συντήρηση (παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 2-12 ετών)

Ο νευρομυϊκός αποκλεισμός μπορεί να παραταθεί με δόσεις συντήρησης του σιζατρακούριου. Σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 2 έως 12 ετών, μία δόση 0,02 mg/kg (βάρους σώματος) παρέχει περίπου 9 min επιπρόσθετου κλινικά αποτελεσματικού νευρομυϊκού αποκλεισμού κατά τη διάρκεια αναισθησίας με αλοθάνιο. Διαδοχικές δόσεις συντηρήσεως δεν έχουν σαν αποτέλεσμα την προοδευτική παράταση του αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ώστε να γίνει ειδική σύσταση για δόση συντήρησης σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας κάτω των 2 ετών. Ωστόσο, πολύ περιορισμένα δεδομένα από κλινικές μελέτες σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας κάτω των 2 ετών υποδηλώνουν ότι δόση συντήρησης 0,03 mg/kg μπορεί να παρατείνει τον κλινικά αποτελεσματικό νευρομυϊκό αποκλεισμό για περίοδο έως 25 min κατά τη διάρκεια αναισθησίας με οπιοειδές.

Αυτόματη Ανάνηψη

Από τη στιγμή που αρχίζει η ανάνηψη από το νευρομυϊκό αποκλεισμό, ο ρυθμός είναι ανεξάρτητος της δόσης του σιζατρακούριου που χορηγήθηκε. Κατά τη διάρκεια αναισθησίας με oπιοειδές ή αλοθάνιο, οι διάμεσοι χρόνοι ανάνηψης από 25 έως 75% και από 5 έως 95% είναι περίπου 11 min και 28 min, αντίστοιχα.

Αναστροφή

Ο νευρομυϊκός αποκλεισμός μετά τη χορήγηση του σιζατρακούριου μπορεί να αναστραφεί εύκολα χορηγώντας τις καθιερωμένες δόσεις αντιχολινεστερασικών παραγόντων. Οι μέσοι χρόνοι ανάνηψης 25 έως 75% και για πλήρη κλινική ανάνηψη (Τ4:Τ1 ≥ 0,7) είναι περίπου 2 min και 5 min αντίστοιχα, μετά την χορήγηση του παράγοντα αναστροφής με μέσο όρο 13% Τ1 ανάνηψη.

Αντενδείξεις

Η δραστική ουσία Σισατρακούριο αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Γαλουχία

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Δεν είναι γνωστό αν το σιζατρακούριο ή οι μεταβολίτες του απεκκρίνονται στο ανθρώπινο γάλα. Ο κίνδυνος στο θηλάζον βρέφος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, λόγω του μικρού χρόνου ημιζωής, δεν αναμένεται ...

Γαλουχία

Κύηση

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Δεv υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση του σιζατρακούριου σε έγκυες γυναίκες. Οι μελέτες σε ζώα είναι ανεπαρκείς όσον αφορά τις επιδράσεις στην κύηση, την εμβρυϊκή ανάπτυξη, τον τοκετό και την μεταγεννητική ...

Κύηση

Υπερευαισθησία στο σιζατρακούριο, ατρακούριο ή βενζολοσουλφονικό οξύ

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Το σιζατρακούριο αντενδείκνυται σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία στο σιζατρακούριο, ατρακούριο (atracurium) ή βενζολοσουλφονικό οξύ (benzenesulphonic acid).

τουλάχιστον ένα από
Allergy to cisatracurium (finding)
Allergy to atracurium (finding)
BENZENESULFONIC ACID

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.