Αλληλεπιδράσεις
Η δραστική ουσία Διμενυδρινάτη εμφανίζει αλληλεπίδραση στις παρακάτω περιπτώσεις:
Αλκοόλ
Σε συγχορήγηση διμενυδράτης με αλκοόλ, ενισχύεται η κατευναστική δράση της αλκοόλης. Δεν συνιστάται η λήψη οινοπνευματωδών ποτών ταυτόχρονα με διμενυδρινάτη.
Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιχολινεργικά, αναστολείς της ΜΑΟ
Η διμενυδράτη ενισχύει τη δράση των κατασταλτικών του κεντρικού νευρικού συστήματος, των αντιχολινεργικών και των αναστολέων της ΜΑΟ.
Αντιχολινεργικά
Aναστολείς της μονοαμινοοξειδάσης
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ενισχύουν τις αντιχολινεργικές δράσεις της διμενυδράτης.
Δονεπεζίλη
Η δονεπεζίλη και η διμενυδράτη εμφανίζουν ανταγωνιστική δράση.
Γαλανταμίνη
Η γαλανταμίνη και η διμενυδράτη εμφανίζουν ανταγωνιστική δράση.
Ριβαστιγμίνη
Η ριβαστιγμίνη και η διμενυδράτη εμφανίζουν ανταγωνιστική δράση.
Τακρίνη
Η τακρίνη και η διμενυδράτη εμφανίζουν ανταγωνιστική δράση.
Τριμεθομπενζαμίνη
Σε συγχορήγηση τριμεθομπενζαμίνης με διμενυδράτη μπορεί να προκληθεί επιπρόσθετη αντιχολινεργική δράση και να ενισχυθούν οι ανεπιθύμητες, τοξικές δράσεις τους.
Τριπολιδίνη
Σε συγχορήγηση τριπολιδίνης με διμενυδράτη μπορεί να προκληθεί επιπρόσθετη αντιχολινεργική δράση και να ενισχυθούν οι ανεπιθύμητες, τοξικές δράσεις τους.
Τρόσπιο
Σε συγχορήγηση τρόσπιου με διμενυδράτη μπορεί να προκληθεί επιπρόσθετη αντιχολινεργική δράση και να ενισχυθούν οι ανεπιθύμητες, τοξικές δράσεις τους.
Υπερτροφία προστάτη, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, υπερθυρεοειδισμό, επιληψία, καρδιαγγειακά νοσήματα, άσθμα, γλαύκωμα
Η διμενυδράτη πρέπει να χορηγείται με προσοχή στους υπερήλικες και σε άτομα με υπερτροφία προστάτη, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, υπερθυρεοειδισμό, επιληψία, καρδιαγγειακά νοσήματα, άσθμα, γλαύκωμα.
Οφθαλμική υπέρταση
Υπερθυρεοειδισμός
Βαρειά καρδιαγγειακή νόσος
Επιληψία
Άσθμα
Γλαύκωμα
Κύηση
Χορηγείται κατά την εγκυμοσύνη μόνο όταν η χρήση αντιεμετικού δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Η χρήση της διμενυδρινάτης από γυναίκες που είναι έγκυες ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες απαιτεί να σταθμιστούν τα πιθανά οφέλη έναντι των δυνητικών κινδύνων. Δεν υπάρχουν επαρκείς και καλά ελεγχόμενες μελέτες με διμενυδρινάτη σε έγκυες γυναίκες.
Μελέτες αναπαραγωγής σε αρουραίους και κουνέλια με τη χρήση δόσεων διμενυδρινάτης μέχρι 20 και 25 φορές μεγαλύτερη από τη δόση του ανθρώπου (mg/kg), αντίστοιχα, δεν κατέδειξαν στοιχεία βλάβης στο έμβρυο ή μειωμένης γονιμότητας.
Χρήση κατά την εγκυμοσύνη
Αυστραλία - Κατηγορία εγκυμοσύνης A - Φάρμακα που έχουν ληφθεί από μεγάλο αριθμό εγκύων γυναικών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία χωρίς να έχει αποδειχθεί αυξημένη συχνότητα δυσπλασιών ή άλλων άμεσων ή έμμεσων επιβλαβών επιδράσεων στο έμβρυο.
Η.Π.Α. - Κατηγορία εγκυμοσύνης B - Μελέτες αναπαραγωγής σε ζώα δεν κατέδειξαν κίνδυνο για το έμβρυο και δεν υπάρχουν επαρκείς και καλά ελεγχόμενες μελέτες σε έγκυες γυναίκες.
Γαλουχία
Δεν συνιστάται η χρήση του κατά τη γαλουχία.
Μικρές ποσότητες διμενυδρινάτης απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Λόγω της πιθανότητας εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών στα βρέφη που θηλάζουν εξαιτίας της διμενυδρινάτης, θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα διακοπεί η νοσηλεία ή η λήψη της δραστικής ουσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της για τη μητέρα.
Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που οδηγούν οχήματα ή χειρίζονται μηχανήματα, και γενικά σε άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί ιδιαίτερη εγρήγορση, λόγω του κινδύνου να προκαλέσει υπνηλία.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Νευροφυτικές ανεπιθύμητες ενέργειες:
- καταστολή ή υπνηλία που είναι πιο έντονες στην αρχή της θεραπείας
- αντιχολινεργικές ενέργειες όπως ξηρότητα των βλεννογόνων, δυσκοιλιότητα, διαταραχές προσαρμοστικότητας, μυδρίαση, αίσθημα παλμών, κατακράτηση ούρων, διακοπή της έκκρισης γάλακτος
- ορθοστατική υπόταση
- διαταραχές της ισορροπίας, ίλιγγοι, μείωση της μνήμης ή της ικανότητας συγκέντρωσης, που είναι πιο συχνές στα ηλικιωμένα άτομα
- κινητική αταξία, τρόμος
- διανοητική σύγχυση, παραισθήσεις
- πιο σπάνια, διέγερση, νευρικότητα, αϋπνία
Πολύ σπάνια, εξωπυραμιδικά συμπτώματα στα παιδιά.
Αιματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες:
- λευκοπενία, ουδετεροπενία
- θρομβοκυτταροπενία
- αιμολυτική αναιμία Αντιδράσεις υπερευαισθησίας
- ερύθημα, έκζεμα, πορφύρα, ενδεχομένως μεγάλη κνίδωση
- οίδημα, και πιο σπάνια αγγειονευρωτικό οίδημα (οίδημα του Quincke)
- αναφυλακτική αντίδραση
Έχουν αναφερθεί επίσης σύγχυση, θόλωση, ευερεθιστότητα, ανησυχία, κεφαλαλγία, ζάλη, αδυναμία στα χέρια. Ναυτία, έμετος, διάρροια, επιγαστρικά ενοχλήματα. Θάμβος όρασης, διπλωπία, ταχυκαρδία, υπόταση. Σπανίως φωτοευαισθησία, δυσουρικά ενοχλήματα, ρινική συμφόρηση και εξάνθημα.