Φαρμακοδυναμική
H τακτική, συνεχής λήψη του δοκοσαεξανοϊκού οξέος στη δίαιτα οδηγεί σε παρατεταμένη πτώση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα, με διατήρηση των τιμών τους σε σταθερό επίπεδο. Aν η λήψη του διακοπεί, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων επανέρχονται στις αρχικές τιμές μέσα σε 2-3 μήνες. Tα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενσωματώνονται στο φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπών, αλλά δεν ανευρίσκονται στα αποθηκευμένα λίπη. O μηχανισμός δράσης φαίνεται να γίνεται δια μέσου της αναστολής σύνθεσης των τριγλυκεριδίων, αλλά δεν είναι εντελώς καθορισμένος.
Φαρμακοκινητική
Βιομετασχηματισμός
Ο μεταβολισμός του δοκοσαεξανοϊκού οξέος είναι παρόμοιος με αυτόν των λιπαρών οξέων.
Απορρόφηση
Απορροφάται κυρίως από το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου και κατανέμεται στα λιπίδια του πλάσματος και στα λιπίδια των ιστών. Tα ολικά επίπεδα γλυκεριδίων του πλάσματος με εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ αυξάνουν από 0.5% προ της θεραπείας σε μέγιστα 30% και 15% αντίστοιχα σε 12 ημέρες, και στην συνέχεια πέφτουν σε σταθερά επίπεδα 23% και 18% μετά από 16 ημέρες. Παράλληλα εμφανίζεται αντίστοιχη μείωση στα επίπεδα των ω-6 λιπαρών οξέων σε ελεύθερη μορφή ή σε σύνδεση στα τριγλυκερίδια του πλάσματος.
Κατανομή
Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ κατανέμεται ευρέως μετά την απορρόφησή του από το έντερο και το αποτέλεσμα έχει προσδιοριστεί ποσοτικά σε απογαλακτισμένους και ενήλικες επίμυες. Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ ανευρίσκεται σε όλους τους ιστούς εκτός του λιπώδους ιστού και σε μικρότερο βαθμό στα αιμοπετάλια. Εμφανίζει μεγάλη συγγένεια προς τα λιπίδια του αμφιβληστροειδούς, του εγκεφάλου και της καρδιάς και μικρότερη προς τα αιμοπετάλια.
Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια
Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ ανήκει στα συστατικά που περιλαμβάνονται σε μία κανονική διατροφή και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθεί αβλαβές στη συνιστώμενη δοσολογία.
Μελέτες σε επίμυες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ανώτατα τοξικά επίπεδα κατά τη χορήγηση.