Φαρμακοδυναμική
Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Φάρμακο κατά της εξάρτησης από τη νικοτίνη
ATC Code: N07BA01
Η νικοτίνη είναι ένας αγωνιστής των υποδοχέων της νικοτίνης στο περιφερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα με έντονη δράση στο ΚΝΣ και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η απότομη διακοπή της καθιερωμένης, τακτικής χρήσης προϊόντων που περιέχουν καπνό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του χαρακτηριστικού συνδρόμου, με συμπτώματα στέρησης όπου περιλαμβάνεται η λαχτάρα (έντονη επιθυμία για κάπνισμα).
Οι κλινικές μελέτες κατέδειξαν ότι τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να απέχουν από το κάπνισμα αυξάνοντας τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου.
Σε σύγκριση με τις τσίχλες νικοτίνης ή τους τροχίσκους (ετσι το αναφερει στη συνέχεια) νικοτίνης, η απορρόφηση της νικοτίνης από το στοματικό εκνέφωμα είναι πολύ ταχύτερη (ενότητα 5.2).
Σε μια μελέτη ανοικτού σχεδιασμού, μονής δόσης, διασταυρούμενης μετάβασης σχετικά με την έντονη επιθυμία για νικοτίνη σε 200 υγιείς καπνιστές, παρατηρήθηκε ότι δύο ψεκασμοί του 1 mg μείωσαν σημαντικά την επιθυμία για κάπνισμα σε σχέση με τις παστίλιες νικοτίνης των 4 mg, ξεκινώντας στο 1 λεπτό μετά τη χορήγηση, ενώ παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των σκευασμάτων για 10 λεπτά. Δεν καταδείχθηκε ότι οι ιδιότητες της σύνθεσης του εκνεφώματος είχαν καμία διαφορά σε ότι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος.
Φαρμακοκινητική
Διαπιστώθηκε ότι οι διακυμάνσεις στη μορφή της χορήγησης επιδρούν σημαντικά στο ρυθμό και την ταχύτητα της απορρόφησης.
Η φαρμακοκινητική του στοματικού εκνεφώματος μελετήθηκε σε 4 μελέτες. Οι μελέτες περιλάμβαναν 141 άτομα.
Απορρόφηση
Η μέγιστη συγκέντρωση των 5,3 ng/mL επιτυγχάνεται εντός 13 λεπτών μετά τη χορήγηση δόσης 2 mg. Συγκρίνοντας την περιοχή κάτω από την καμπύλη (AUC) κατά τα 10 πρώτα λεπτά μετά τη χορήγηση, οι εκτιμήσεις του στοματικού εκνεφώματος σε δόση των 1 και 2 mg υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των μασώμενων δισκίων νικοτίνης και των τροχίσκων νικοτίνης σε δόσεις των 4 mg (0,48 και 0,64 h*ng/mL έναντι 0,33 και 0,33 h*ng/mL).
Οι εκτιμήσεις της AUC∞ καταδεικνύουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα της νικοτίνης που χορηγείται με στοματικό εκνέφωμα είναι παρόμοια με τη βιοδιαθεσιμότητα των μασώμενων δισκίων νικοτίνης ή των τροχίσκων. Η AUC∞ του στοματικού εκνεφώματος των 2 mg μετράται στο 14,0 h*ng/mL σε σύγκριση με 23,0 h*ng/mL και 26,7 h*ng/mL για τα μασώμενα δισκία νικοτίνης των 4 mg και τους τροχίσκους νικοτίνης των 4 mg, αντίστοιχα.
Οι μέσες συγκεντρώσεις νικοτίνης σταθερής κατάστασης στο πλάσμα που επιτεύχθηκαν μετά τη χορήγηση της μέγιστης δόσης (δηλ. 2 ψεκασμοί του εκνεφώματος του 1 mg ανά 30 λεπτά) είναι περίπου της τάξης μεγέθους των 28,8 ng/mL σε σύγκριση με 23,3 ng/mL για την τσίχλα νικοτίνης των 4 mg (1 τσίχλα, ανά ώρα) και με 25,5 ng/mL για τους τροχίσκους νικοτίνης των 4 mg (1 παστίλια, ανά ώρα).
Κατανομή
Ο όγκος κατανομής μετά από ενδοφλέβια χορήγηση της νικοτίνης είναι περίπου 2 έως 3 l/kg.
Η δέσμευση της νικοτίνης από τις πρωτεΐνες του πλάσματος είναι μικρότερη από 5%. Συνεπώς, οι μεταβολές στη δέσμευση της νικοτίνης από τη χρήση συγχορηγούμενων φαρμάκων ή λόγω αλλοιώσεων των πρωτεϊνών πλάσματος από νοσηρές καταστάσεις δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις φαρμακοκινητικές ιδιότητες της νικοτίνης.
Βιομετασχηματισμός
Το σημαντικότερο όργανο του οργανισμού μέσω του οποίου αποβάλλεται η νικοτίνη είναι το ήπαρ παρόλο που οι νεφροί και οι πνεύμονες επίσης μεταβολίζουν τη νικοτίνη. Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 20 μεταβολίτες νικοτίνης, όλοι εκ των οποίων εκτιμάται ότι είναι λιγότερο ενεργοί από τη μητρική ουσία.
Ο κύριος μεταβολίτης της νικοτίνης στο πλάσμα, η κοτινίνη, έχει ημιπερίοδο ζωής 15 έως 20 ώρες και συγκεντρώσεις δεκαπλάσιες της νικοτίνης.
Απέκκριση
Η μέση κάθαρση της νικοτίνης στο πλάσμα είναι 70 l/ώρα και η ημιπερίοδος ζωής της είναι 2-3 ώρες.
Οι κυριότεροι μεταβολίτες στα ούρα είναι η κοτινίνη (12% της δόσης) και η trans-3-υδρόξυ-κοτινίνη (37% της δόσης). Το 10% περίπου της νικοτίνης αποβάλλεται αμετάβλητη στα ούρα. Το 30% περίπου της νικοτίνης μπορεί να αποβάλλεται αμετάβλητη στα ούρα με υψηλή ταχύτητα ροής και οξίνιση των ούρων με τιμή pH κάτω του 5.
Γραμμικότητα/μη-γραμμικότητα
Υπάρχει μόνο μια μικρή απόκλιση από τη γραμμικότητα δόσης της AUC∞ και της Cmax όπως καταδεικνύεται όταν χορηγούνται μονές δόσεις των 1, 2, 3 και 4 ψεκασμών του 1 mg στοματικού εκνεφώματος.
Νεφρική δυσλειτουργία
Η σταδιακή αύξηση της σοβαρότητας της νεφρικής δυσλειτουργίας συνδέεται με μειωμένη ολική κάθαρση της νικοτίνης. Η κάθαρση της νικοτίνης μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 50% σε άτομα με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία. Παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα νικοτίνης σε καπνιστές που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Ηπατική δυσλειτουργία
Η φαρμακοκινητική της νικοτίνης δεν επηρεάζεται σε ασθενείς με ήπια ηπατική δυσλειτουργία (βαθμολογία 5 κατά Child-Pugh) και μειώθηκε κατά 40-50% σε ασθενείς με μέτρια ηπατική ανεπάρκεια (βαθμολογία 7 κατά Child-Pugh). Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για άτομα με βαθμολογία >7 κατά Child-Pugh.
Ηλικιωμένοι
Διαπιστώθηκε μικρή μείωση της ολικής κάθαρσης της νικοτίνης, η οποία δεν δικαιολογεί προσαρμογή της δόσης, σε υγιείς ηλικιωμένους ασθενείς.
Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια
Οι δοκιμασίες in vitro γονοτοξικότητας της νικοτίνης κατέδειξαν αρνητικά αποτελέσματα κατά κύριο λόγο. Υπήρξαν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης.
Οι δοκιμασίες γονοτοξικότητας in vivo ήταν αρνητικές.
Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η έκθεση στη νικοτίνη προκαλεί μειωμένο βάρος κατά τη γέννηση, μειωμένο βάρος νεογνών και μειωμένη επιβίωση των απογόνων.
Τα αποτελέσματα των μελετών καρκινογένεσης δεν κατέδειξαν σαφή στοιχεία ογκογενετικής δράσης της νικοτίνης.
Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση
Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία/αντισύλληψη σε άντρες και γυναίκες
Σε αντίθεση με τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, τα αποτελέσματα της θεραπευτικής θεραπείας με νικοτίνη είναι άγνωστες. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα καμία ειδική συμβουλή δεν έχει βρεθεί να είναι απαραίτητη σχετικά με την ανάγκη για τη γυναικεία αντισύλληψη, η πιο συνετή κατάσταση για τις γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να είναι τόσο να μην καπνίζουν όσο και να μην χρησιμοποιούν ΘΥΝ.
Ενώ το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα, δεν υπάρχει απόδειξη ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα αντισύλληψης κατά τη διάρκεια θεραπείας ΘΥΝ σε άντρες.
Γονιμότητα
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες και στους άνδρες. In vitro μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος στους ανθρώπους. Σε ποντίκια, έχει αποδειχθεί μειωμένη ποιότητα σπέρματος και μειωμένη γονιμότητα.
Ενεργά συστατικά
1
Νικοτίνη
6M3C89ZY6R - NICOTINE
|
Σχετικό SPC
Nicorette Quickspray 1 mg/ψεκασμό,
Στοματικό εκνέφωμα, διάλυμα.
Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.
ΠΧΠ 2015: NICORETTE Quickspray Στοματικό εκνέφωμα, διάλυμα