Φαρμακοδυναμική
Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Μη Στεροειδής Αντιφλεγμονώδης Παράγοντας, Οξικάμες
Κωδικός ATC: M01AC06
Η μελοξικάμη είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) της οικογένειας των οξικαμών, με αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.
Η αντιφλεγμονώδης δράση της μελοξικάμης έχει αποδειχθεί σε κλασικά μοντέλα φλεγμονής. Όπως και στην περίπτωση άλλων φαρμάκων ΜΣΑΦ, ο ακριβής μηχανισμός δράσης του δεν είναι γνωστός. Όμως, υπάρχει ένας τουλάχιστο μηχανισμός δράσης κοινός σε όλα τα ΜΣΑΦ (συμπεριλαμβανομένης της μελοξικάμης): η αναστολή της βιοσύνθεσης των προσταγλανδινών, γνωστών διαμεσολαβητών της φλεγμονής.
Φαρμακοκινητική
Απορρόφηση
Η μελοξικάμη απορροφάται πλήρως μετά από ενδομυϊκή χορήγηση. Η σχετική βιοδιαθεσιμότητα όταν συγκρίθηκε με χορηγούμενες από το στόμα μορφές ήταν σχεδόν 100%. Κατά συνέπεια, δεν είναι αναγκαία η τροποποίηση της δόσης για μετάβαση από την ενδομυϊκή χορήγηση σε χορήγηση από το στόμα. Μετά από χορήγηση 15 mg ενδομυϊκά, οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα ήταν περίπου 1,6–1,8 μg/ml και επιτεύχθηκαν σε 1-6 ώρες.
Κατανομή
Η μελοξικάμη συνδέεται πολύ ισχυρά με τις πρωτεΐνες του πλάσματος, κυρίως με την αλβουμίνη (99%). Η μελοξικάμη εισέρχεται εύκολα στο αρθρικό υγρό για να δώσει συγκεντρώσεις περίπου μισές από αυτές του πλάσματος. Ο όγκος κατανομής είναι χαμηλός, δηλαδή περίπου 11L μετά από ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια χορήγηση και εμφανίζει διαφορά μεταξύ των ατόμων της τάξης του 7 – 20%. Ο όγκος κατανομής μετά από χορήγηση πολλαπλών από του στόματος δόσεων μελοξικάμης (7,5mg έως 15mg) είναι περίπου 16 L με συντελεστές μεταβλητότητας που κυμαίνονται από 11 έως 32 %.
Βιομετασχηματισμός
Η μελοξικάμη υπόκειται σε εκτεταμένο ηπατικό βιομετασχηματισμό. Στα ούρα έχουν ταυτοποιηθεί τέσσερις διαφορετικοί μεταβολίτες του meloxicam, που είναι φαρμακοδυναμικά ανενεργοί. Ο κύριος μεταβολίτης, η 5΄-καρβοξυμελοξικάμη (60% της δόσης), σχηματίζεται με οξείδωση ενός ενδιάμεσου μεταβολίτη, της 5΄-υδροξυμεθυλομελοξικάμης, που επίσης αποβάλλεται στα ούρα σε μικρότερο όμως ποσοστό (9% της δόσης). Μελέτες in vitro δείχνουν ότι το CYP 2C9 παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεταβολική οδό, με μικρή συμβολή του ισοενζύμου CYP 3Α4. Η δραστικότητα της υπεροξειδάσης του ασθενούς, είναι πιθανόν αντίστοιχα υπεύθυνη για τους άλλους δύο μεταβολίτες, που αντιστοιχούν στο 16% και 4% της χορηγούμενης δόσης.
Αποβολή
Η μελοξικάμη απομακρύνεται πρωτίστως με τη μορφή μεταβολιτών και εμφανίζεται σε ίδιο ποσοστό στα ούρα και στα κόπρανα. Λιγότερο από 5% της ημερήσιας δόσης απομακρύνεται αμετάβλητο στα κόπρανα, ενώ στα ούρα εμφανίζονται μόνο ίχνη του μητρικού μορίου.
Η μέση ημιπερίοδος ζωής κυμαίνεται μεταξύ 13 και 25 ωρών, μετά από του στόματος, ενδομυϊκή και ενδοφλέβια χορήγηση. Η ολική κάθαρση πλάσματος είναι περίπου 7-12 mL/min μετά από μονές δόσεις χορηγούμενες από του στόματος, ενδοφλέβια ή από το ορθό.
Γραμμικότητα / μη γραμμικότητα
Η μελοξικάμη παρουσιάζει γραμμική φαρμακοκινητική για το εύρος των θεραπευτικών δόσεων 7,5mg-15mg μετά από ενδομυϊκή χορήγηση ή χορήγηση από το στόμα.
Ειδικοί πληθυσμοί
Ασθενείς με ηπατική/ νεφρική ανεπάρκεια: Ούτε η ηπατική ούτε η ήπια με μέτρια νεφρική ανεπάρκεια έχει ουσιαστική επίδραση στη φαρμακοκινητική της μελοξικάμης. Άτομα με μέτρια νεφρική δυσλειτουργία είχαν σημαντικά υψηλότερη συνολική κάθαρση του φαρμάκου. Μια μειωμένη πρωτεϊνική σύνδεση παρατηρείται σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η αύξηση στον όγκο κατανομής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ελεύθερης μελοξικάμης και η ημερήσια δόση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 7,5mg (βλ. παράγραφο 4.2).
Ηλικιωμένοι: Τα ηλικιωμένα άρρενα άτομα επέδειξαν παρόμοιες μέσες φαρμακοκινητικές παραμέτρους σε σύγκριση με αυτές νέων αρρένων ατόμων. Ηλικιωμένα θήλεα άτομα επέδειξαν υψηλότερες τιμές AUC και μεγαλύτερους χρόνους ημιζωής αποβολής σε σύγκριση με αυτά νέων ατόμων και των δύο φύλων. Η μέση κάθαρση από το πλάσμα σε σταθεροποιημένη κατάσταση σε ηλικιωμένα άτομα ήταν ελαφρά χαμηλότερη από αυτήν που αναφέρθηκε για νεότερα άτομα.
Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια
Η τοξικολογική εικόνα της μελοξικάμης, όπως προκύπτει από προκλινικές μελέτες, είναι ίδια με εκείνη των ΜΣΑΦ: γαστρεντερικά έλκη και διαβρώσεις, νέκρωση των νεφρικών θηλών σε υψηλές δόσεις κατά τη διάρκεια χρόνιας χορήγησης σε δύο είδη ζώων.
Μελέτες κατά την αναπαραγωγή με από του στόματος χορήγηση σε επίμυες έδειξαν μείωση των ωορρηξιών και αναστολή της εμφύτευσης και εμβρυοτοξικές επιδράσεις (αύξηση των αποβολών) σε τοξικά για τις μητέρες επίπεδα δόσεων της τάξεως του 1mg/kg και υψηλότερα. Μελέτες τοξικότητας στην αναπαραγωγή σε επίμυες και κόνικλους δεν απεκάλυψαν τερατογονικότητα σε από του στόματος δόσεις μέχρι 4 mg/kg σε επίμυες και 80 mg/kg σε κόνικλους.
Τα σχετικά επίπεδα δόσεων υπερβαίνουν την κλινική δόση (7,5-15mg) κατά ένα συντελεστή 10 έως 5 φορές σε βάση δόσης mg/kg (για άτομο 75 kg). Οι εμβρυοτοξικές επιδράσεις στο τέλος της κύησης, κοινές για όλους τους αναστολείς σύνθεσης προσταγλανδινών, έχουν περιγραφεί. Καμία ένδειξη για οποιαδήποτε μεταλλαξιογόνο επίδραση δεν βρέθηκε, είτε in vitro είτε in vivo. Κανένας κίνδυνος καρκινογένεσης δε βρέθηκε σε επίμυες και μύες σε δόσεις πολύ μεγαλύτερες αυτών που χρησιμοποιούνται κλινικά.
Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση
Γονιμότητα
Η χρήση της μελοξικάμης, όπως και οποιουδήποτε φαρμάκου που είναι γνωστό ότι αναστέλλει τη σύνθεση της κυκλοοξυγενάσης/ προσταγλανδίνης, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη γυναικεία γονιμότητα και δε συνιστάται σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Ως εκ τούτου, σε γυναίκες που έχουν δυσκολία να συλλάβουν ή που διερευνώνται για στειρότητα, θα πρέπει να εξεταστεί η διακοπή της μελοξικάμης.
Ενεργά συστατικά
VG2QF83CGL - MELOXICAM
|
Σχετικό SPC
Movatec 15 mg/ 1,5 ml ενέσιμο διάλυμα.
Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.