Αντενδείξεις
Υπερευαισθησία στο φάρμακο, γλαύκωμα κλειστής γωνίας, στενωτικές καταστάσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (αχαλασία οισοφάγου, πυλωροδωδεκαδακτυλική στένωση), παραλυτικός ειλεός, τοξικό μεγάκολο, εντερική ατονία εξασθενημένων και υπερηλίκων ατόμων, συμπτωματική υπερτροφία προστάτη, βαρειά μυασθένεια.
Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις
Χορηγείται με προσοχή σε άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή ηπατική βλάβη, ελκώδη κολίτιδα, οισοφαγίτιδα από αναγωγή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν χορηγείται στην ενέσιμο μορφή σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού, στεφανιαίας ανεπάρκειας, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακών αρρυθμιών, υπερτάσεως και βρογχικού άσθματος.
Ασυμβατότητες
Καμία γνωστή.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Η βαρύτητα και η συχνότητα εμφανίσεως ανεπιθύμητων ενεργειών εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και είναι συνήθως δοσοεξαρτώμενη.
Σε συνήθεις δόσεις είναι σπάνιες και εμφανίζονται κυρίως κατά την παρεντερική χορήγηση. Μπορεί να παρουσιαστούν: ξηρότητα, διαταραχές της γεύσεως, ναυτία, οπισθοστερνικός καύσος, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, παραλυτικός ειλεός, δυσουρικά ενοχλήματα, επίσχεση ούρων, διαταραχές της προσαρμογής στην πλησίον όραση, φωτοφοβία, μυδρίαση, αύξηση της ενδοφθαλμίου πιέσεως. Ευερεθιστότητα και συγχυτική κατάσταση σε ηλικιωμένα άτομα.
Αίσθημα παλμών, βραδυκαρδία και σε μεγαλύτερες δόσεις, ταχυκαρδία. Στην παρεντερική χορήγηση μπορεί να παρατηρηθεί πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ρινική συμφόρηση, ανιδρωσία. Εξάνθημα, κνίδωση, αναφυλακτική αντίδραση.
Σε πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί περιστατικά δύσπνοιας σε ασθενείς με ιστορικό βρογχικού άσθματος ή αλλεργίας.
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες
Η δράση του φαρμάκου αυξάνεται με τη σύγχρονη χορήγηση ουσιών με ατροπινική δράση (αντιχολινεργικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά τύπου ιμιπραμίνης φαινοθειαζίνες, αντιϊσταμινικά, δισοπυραμίδη). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση του φαρμάκου με χολινεργικά, καρδιοτονωτικές γλυκοσίδες, διφαινυδραμίνη, λεβοντόπα και νεοστιγμίνη. Χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς υπό αναισθησία με κυκλοπροπάνιο. Η δράση της κινιδίνης και της αμανταδίνης μπορεί να ενταθεί από τη Ν-βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη. Η ταυτόχρονη χορήγηση ανταγωνιστών της δοπαμίνης όπως η μετοκλοπραμίδη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δράσης και των δύο φαρμάκων στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η ταχυκαρδιακή δράση των β-αδρενεργικών παραγόντων μπορεί να ενταθεί από τη Ν-βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη.
Κύηση
Η ασφάλεια του φαρμάκου στη διάρκεια της κύησης όταν χορηγείται κατά κύριο λόγο στην ενέσιμό του μορφή δεν είναι βεβαιωμένη.
Στις περιπτώσεις αυτές να χορηγείται μόνο εφ' όσον η αναμενόμενη ωφέλεια αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους.
Γαλουχία
Η ασφάλεια του φαρμάκου στη διάρκεια της γαλουχίας όταν χορηγείται κατά κύριο λόγο στην ενέσιμό του μορφή δεν είναι βεβαιωμένη.
Στις περιπτώσεις αυτές να χορηγείται μόνο εφ' όσον η αναμενόμενη ωφέλεια αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους.
Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων
Όταν χορηγείται κυρίως σε ενέσιμο μορφή είναι δυνατόν να προκαλέσει νωθρότητα και άμβλυνση της εγρήγορσης. Γι' αυτήν την αιτία χορηγείται με προσοχή σε άτομα που οδηγούν ή χειρίζονται μηχανές και σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση. Στα άτομα αυτά συνιστάται η αποφυγή οινοπνευματωδών.
Σχετικό SPC
BUSCOPAN.
Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.
ΠΧΠ 2002: BUSCOPAN Δισκία / Υπόθετα / Ενέσιμο διάλυμα