Αλληλεπιδράσεις
Η δραστική ουσία Βισακοδύλη εμφανίζει αλληλεπίδραση στις παρακάτω περιπτώσεις:
Αντιόξινα, γάλα
Τα επικαλυμμένα δισκία δεν θα πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με προϊόντα που ελαττώνουν την οξύτητα του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα. Σύγχρονη λήψη της βισακοδύλης με αντιόξινα, σιμετιδίνη, γάλα ή άλλα αλκαλικά πόματα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικό ερεθισμό από πρώιμη απελευθέρωση του φαρμάκου στον στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο, με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσπεψίας και γαστρικού ερεθισμού.
COW MILK
Καθαρτικά
Η ταυτόχρονη χρήση άλλων καθαρτικών μπορεί να ενισχύσει τις γαστρεντερικές παρενέργειες της βισακοδύλης.
Καρδιακές γλυκοσίδες
Η διαταραχή των ηλεκτρολυτών που προκαλείται από βισακοδύλη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία έναντι των καρδιακών γλυκοσίδων.
Διουρητικά, αδρενοκορτικοστεροειδή
Η σύγχρονη χορήγηση βισακοδύλης με διουρητικά ή αδρενοκορτικοστεροειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ηλεκτρολυτικών διαταραχών σε περίπτωση υπερβολικών δόσεων βισακοδύλης.
Κορτικοστεροειδή
Κύηση
Δεν υπάρχουν αρκετές ελεγχόμενες μελέτες σε έγκυες γυναίκες. Δεν υπάρχουν αναφορές περί ανεπιθύμητων ή βλαπτικών επιδράσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στο έμβρυο, όταν ακολουθείται το συνιστώμενο σχήμα.
Παρόλα αυτά όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα το Dulcolax δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, εκτός και αν το αναμενόμενο όφελος υπερτερεί του πιθανού κινδύνου.
Χρήση κατά την εγκυμοσύνη
Αυστραλία - Κατηγορία εγκυμοσύνης A - Φάρμακα που έχουν ληφθεί από μεγάλο αριθμό εγκύων γυναικών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία χωρίς να έχει αποδειχθεί αυξημένη συχνότητα δυσπλασιών ή άλλων άμεσων ή έμμεσων επιβλαβών επιδράσεων στο έμβρυο.
Γαλουχία
Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι ούτε το δραστικό τμήμα της βισακοδύλης ούτε τα γλυκουρονίδια του απεκκρίνονται στο γάλα κατά την περίοδο της γαλουχίας.
Παρόλα αυτά όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα η βισακοδύλη δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας εκτός και αν το αναμενόμενο όφελος υπερτερεί του πιθανού κινδύνου.
Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση
Επίδραση επί της γονιμότητας
Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για την επίδραση επί της ανθρώπινης γονιμότητας.
Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων
Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για τις επιδράσεις της βισακοδύλης στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.
Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι λόγω πνευμονογαστρικής απόκρισης (π.χ. εξαιτίας κοιλιακού σπασμού) μπορεί να εμφανίσουν ζάλη ή/και λιποθυμικό επεισόδιο. Εάν ο ασθενής εμφανίσει κοιλιακό σπασμό θα πρέπει να αποφύγει δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανών.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Οι πιο συχνά αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της αγωγής είναι ο κοιλιακός πόνος και η διάρροια.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται παρακάτω σύμφωνα με το οργανικό σύστημα και τη συχνότητα. Οι συχνότητες ορίζονται ως: Πολύ συχνές (>1/10), συχνές (>1/100, <1/10), όχι συχνές (>1/1.000, <1/100), σπάνιες (>1/10.000, <1/1.000), πολύ σπάνιες (<1/10.000).
Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
Σπάνιες: Αναφυλακτικές αντιδράσεις, αγγειονευρωτικό οίδημα και άλλες υπερευαισθησίες
Διαταραχές του μεταβολισμού και της θρέψης
Σπάνιες: Αφυδάτωση
Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
Όχι συχνές: Αιματοχεσία (αίμα στα κόπρανα), έμετος, κοιλιακή δυσφορία, δυφορία, ορθοπρωκτική δυσφορία
Συχνές: Κωλικοειδή άλγη στην κοιλιακή χώρα, κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία
Σπάνιες: Κολίτιδα
Διαταραχές του νευρικού συστήματος
Όχι συχνές: Ζάλη
Σπάνιες: λιποθυμικό επεισόδιο
Η ζάλη και το λιποθυμικό επεισόδιο που συμβαίνουν μετά τη λήψη Βισακοδύλης δείχνει αντιστοιχούν σε πνευμονογαστρική απόκριση (π.χ. λόγω κοιλιακού σπασμού, αφόδευσης).