Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Εικοσιπενταενοϊκό οξύ

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Αλληλεπιδράσεις, ειδικές προφυλάξεις

Αλληλεπιδράσεις

Η δραστική ουσία Εικοσιπενταενοϊκό οξύ εμφανίζει αλληλεπίδραση στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ηπατική δυσλειτουργία

Σε ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία, οι συγκεντρώσεις αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT) και ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST) θα πρέπει να παρακολουθούνται όπως ενδείκνυται κλινικά πριν από την έναρξη της θεραπείας και στα κατάλληλα μεσοδιαστήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ηπατική ανεπάρκεια

Αντιθρομβωτικοί παράγοντες

Οι ασθενείς που λαμβάνουν εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο μαζί με αντιθρομβωτικούς παράγοντες, δηλ. αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ακετυλοσαλικυλικού οξέος, ή/και αντιπηκτικά, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας και θα πρέπει να παρακολουθούνται περιοδικά.

τουλάχιστον ένα από
Αντιθρομβωτικοί παράγοντες
Από του στόματος αντιπηκτικά

Αλλεργίες στα ψάρια ή στα οστρακοειδή

Το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο λαμβάνεται από το ιχθυέλαιο. Δεν είναι γνωστό εάν ασθενείς με αλλεργίες σε ψάρια ή/και σε οστρακοειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο. Το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία σε ψάρια ή/και σε οστρακοειδή.

Anaphylaxis caused by fish (disorder)

Κύηση

Είναι περιορισμένα τα κλινικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου σε έγκυο γυναίκα. Μελέτες σε ζώα δεν κατέδειξαν άμεση ή έμμεση τοξικότητα στην αναπαραγωγική ικανότητα. Σαν προληπτικό μέτρο, είναι προτιμητέο να αποφεύγεται η χρήση του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν το όφελος από τη χρήση υπερτερεί του δυνητικού κινδύνου για το έμβρυο.

Γαλουχία

Δεν είναι γνωστό εάν το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα. Μελέτες από τη βιβλιογραφία κατέδειξαν ότι ο ενεργός μεταβολίτης εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα σε επίπεδα που συσχετίζονται με τη μητρική διατροφή. Διαθέσιμα τοξικολογικά δεδομένα σε αρουραίους κατέδειξαν απέκκριση του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου στο γάλα.

Ο κίνδυνος στο θηλάζον παιδί δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πρέπει να αποφασιστεί εάν θα διακοπεί ο θηλασμός ή θα διακοπεί/θα αποφευχθεί η θεραπεία με το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο, λαμβάνοντας υπόψη το όφελος του θηλασμού για το παιδί και το όφελος της θεραπείας για την γυναίκα.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν διατίθενται δεδομένα αναφορικά με τη γονιμότητα στον άνθρωπο από τη χρήση του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου. Μελέτες σε ζώα δεν κατέδειξαν άμεση ή έμμεση τοξικότητα στην αναπαραγωγική ικανότητα.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Με βάση το φαρμακοδυναμικό του προφίλ και δεδομένα για τις ανεπιθύμητες ενέργειες από κλινικές μελέτες το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο αναμένεται να μην έχει καμία ή να έχει ασήμαντη επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Περίληψη του προφίλ ασφάλειας

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που συσχετίστηκαν με το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο ήταν αιμορραγία (11,8%), περιφερικό οίδημα (7,8%), κολπική μαρμαρυγή (5,8%), δυσκοιλιότητα (5,4%), μυοσκελετικό άλγος (4,3%), ουρική αρθρίτιδα (4,3%) και εξάνθημα (3,0%).

Κατάλογος ανεπιθύμητων ενεργειών σε μορφή πίνακα

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ταξινομούνται σύμφωνα με τη συχνότητα και την κατηγορία/οργανικό σύστημα. Οι αναφερόμενες συχνότητες των ανεπιθύμητων ενεργειών εκτιμήθηκαν από μια μακροχρόνια μελέτη καρδιαγγειακών εκβάσεων στην οποία η διάμεση διάρκεια παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν 4,9 έτη. Οι κατηγορίες συχνότητας ορίζονται σύμφωνα με τις ακόλουθες συμβάσεις: πολύ συχνές (≥1/10), συχνές (≥1/100 έως <1/10), όχι συχνές (≥1/1.000 έως <1/100), σπάνιες (≥1/10.000 έως <1/1.000), πολύ σπάνιες (<1/10.000) και μη γνωστές (δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα).

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Κατηγορία/οργανικό σύστημα σύμφωνα με τη
συνθήκη MedDRA
Ανεπιθύμητες
ενέργειες
Συχνότητα
Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος Υπερευαισθησία Όχι συχνή
Φαρυγγικό οίδημα Μη γνωστή
Διαταραχές του μεταβολισμού και της θρέψης Ουρική αρθρίτιδα Συχνή
Διαταραχές του νευρικού συστήματος Δυσγευσία1 Όχι συχνή
Καρδιακές διαταραχές Κολπική μαρμαρυγή ή
πτερυγισμός2
Συχνή
Αγγειακές διαταραχές Αιμορραγία2 Πολύ συχνή
Διαταραχές του γαστρεντερικού Δυσκοιλιότητα2 Συχνή
Ερυγή Συχνή
Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού Εξάνθημα Συχνή
Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος και
του συνδετικού ιστού
Μυοσκελετικό άλγος Συχνή
Γενικές διαταραχές και καταστάσεις της οδού
χορήγησης
Περιφερικό οίδημα Συχνή

1 Η δυσγευσία περιγράφει τον «αυτολεξεί» όρο: Γεύση ψαριού
2 Βλέπε παράγραφο «Περιγραφή επιλεγμένων ανεπιθύμητων ενεργειών»

Περιγραφή επιλεγμένων ανεπιθύμητων ενεργειών

Αιμορραγία

Aιμορραγία παρουσιάστηκε σε ποσοστό 11,8% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή καρδιαγγειακών εκβάσεων σε σύγκριση με ποσοστό 9,9% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Σοβαρά αιμορραγικά συμβάματα αναφέρθηκαν συχνότερα στους συμμετέχοντες που λάμβαναν εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο απ' ό,τι στους ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο, όταν χορηγούνταν σε συνδυασμό με ταυτόχρονη αντιθρομβωτική φαρμακευτική αγωγή (3,4% έναντι 2,6%), αλλά εμφανίστηκαν με το ίδιο ποσοστό (0,2%) στους συμμετέχοντες που δεν λάμβαναν ταυτόχρονη αντιπηκτική/αντιαιμοπεταλιακή φαρμακευτική αγωγή.

Τα αιμορραγικά συμβάματα που παρατηρήθηκαν συχνότερα με το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο ήταν γαστρεντερική αιμορραγία (3,1%), μωλωπισμός (2,5%), αιματουρία (1,9%) και επίσταξη (1,5%).

Κολπική μαρμαρυγή/πτερυγισμός

Η κολπική μαρμαρυγή ή κολπικός πτερυγισμός παρουσιάστηκε σε ποσοστό 5,8% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή καρδιαγγειακών εκβάσεων σε σύγκριση με ποσοστό 4,5% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Κολπική μαρμαρυγή ή κολπικός πτερυγισμός που απαίτησε νοσηλεία για 24 ώρες ή περισσότερο παρουσιάστηκε στο 3% των ασθενών που λάμβαναν θεραπεία με εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο σε σύγκριση με το 2% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Κολπική μαρμαρυγή και κολπικός πτερυγισμός αναφέρθηκαν συχνότερα στους συμμετέχοντες με προηγούμενο ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή κολπικού πτερυγισμού που λάμβαναν εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο απ' ό,τι στους συμμετέχοντες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο (12,5% έναντι 6,3%).

Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα παρουσάστηκε σε ποσοστό 5,4% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή καρδιαγγειακών εκβάσεων σε σύγκριση με ποσοστό 3,6% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Η σοβαρή δυσκοιλιότητα ήταν λιγότερο συχνή για το εικοσιπενταενοϊκό αιθύλιο (0,1%) και το εικονικό φάρμακο (0,2%). Η σχετική συχνότητα εμφάνισης της δυσκοιλιότητας στην εν λόγω μελέτη μπορεί να επηρεάστηκε από μια υπολειμματική καθαρτική επίδραση του εικονικού φαρμάκου, το οποίο περιελάμβανε μια υποθεραπευτική δόση ελαφρού παραφινελαίου (4 ml).

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν προσδιοριστεί κατά τη χρήση μετά την κυκλοφορία του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου παγκοσμίως. Λόγω του ότι αυτές οι ενέργειες αναφέρονται οικειοθελώς από έναν πληθυσμό αβέβαιου μεγέθους, δεν είναι γενικά δυνατή η αξιόπιστη εκτίμηση της συχνότητάς τους ή η τεκμηρίωση μιας αιτιώδους σχέσης με την έκθεση στο φάρμακο: τριγλυκερίδια αίματος αυξημένα, αρθραλγία, διάρροια, κοιλιακή δυσφορία και πόνος στα άκρα.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.